728×90 – glava
V velikonočnem času Sv. Trojica oživi tudi zaradi razstave pirhov

V velikonočnem času Sv. Trojica oživi tudi zaradi razstave pirhov

Že od nastanka je Sv. Trojica s cerkvijo, ki romarje in popotnike s tremi mogočnimi zvoniki že od daleč pozdravlja in vabi v svojo bližino, romarski kraj.

Sem so ljudje prihajali molit, prosit in se zahvaljevat za uslišane prošnje in naklonjeno milost. Romanja so v preteklosti zagotovo spodbudila in pomembno vplivala na razvoj kraja, pa tudi na postavitev samostana, za katerega danes skrbijo frančiškani. Danes največ ljudi Sv. Trojico obišče ob kvaterni nedelji ter v božičnem in velikonočnem času, ko pripravijo razstave v Razstavno protokolarnem centru Sv. Martina, v tako imenovani samostanski kleti. Letos so pripravili že 8. velikonočno razstavo pirhov in drugih velikonočnih izdelkov, ki je na ogled na velikonočno soboto, nedeljo in ponedeljek, vsak dan med 11. in 20. uro. Pater Bernard je vesel, da se tudi na tak način skrbi za tradicijo, pogreša pa več velikonočne motivike:

POSNETEK: PATER BERNARD 6 (20-APR)

Pirhi so zagotovo najbolj poznan simbol velike noči in tudi simbol z največ pomeni. Jajce oz. njegova umetniška izvedba – pirh predstavlja vstop v novo življenje, je simbol krsta, predstavlja začetek pomladi, je tudi podoba rodovitnosti, simbolično pa predstavlja kozmično jajce, torej celotno stvarstvo.

Foto: Radio Slovenske gorice

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

X