728×90 – glava
728×90 – glava
Cepljenje-Učinkovit način zaščite pred nekaterimi nalezljivimi boleznimi

Cepljenje-Učinkovit način zaščite pred nekaterimi nalezljivimi boleznimi

Letošnji svetovni in evropski teden cepljenja, ki ga bomo zaznamovali do konca meseca, želi s sloganom Cepim se, zaščitim vse izpostaviti, da lahko vsak prispeva k zaščiti pred nalezljivimi boleznimi.

Z dovolj velikim deležem cepljenih v skupnosti lahko preprečimo njihov prenos in širjenje. Zaradi bolezni, ki bi jih lahko preprečili s cepljenjem, vsako leto še vedno umre 1,5 milijona otrok, okoli 20 milijonov otrok pa še vedno ni cepljenih. V preteklih desetletjih je bil dosežen velik napredek pri reševanju življenj. Od leta 1988 je število primerov otroške paralize upadlo za več kot 99 odstotkov, v zadnjih 20 letih pa se je smrtnost zaradi ošpic zmanjšala za 80 odstotkov. O pomenu cepljenja pa zdaj doktor Jožef Kramberger, direktor Zdravstvenega doma Lenart:

POSNETEK: JOŽEF KRAMBERGER

V Sloveniji je precepljenost pred nalezljivimi boleznimi relativno visoka, trend upadanja se je v zadnjih letih ustavil. Letošnja novost bo uvedba brezplačnega cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu za otroke v tretjem letu starosti in odrasle, stare od 45 do 50 let, predvidoma od jeseni. Ti dve starostni kategoriji je namreč najbolj smiselno zaščititi pred klopnim meningoencefalitisom, saj imajo triletniki, če se okužijo, dolgotrajne posledice, pri ljudeh, starih med 45 in 50 let, pa je incidenca te bolezni daleč največja. Cepljenje proti virusu HPV, ki je pri nas že deset let brezplačno na voljo za deklice, pa naj bi bilo prihodnje leto omogočeno tudi dečkom. Stroka namreč ocenjuje, da s tem tudi moško populacijo zaščitimo pred najpogostejšimi in najnevarnejšimi tipi humanega papiloma virusa, s tem pa tudi dosežemo kolektivno imunost. Cepljenje proti HPV bo sicer še naprej prostovoljno, enako kot cepljenje proti pnevmokoknim okužbam, ki je za predšolske otroke prav tako brezplačno.

Foto: Radio Slovenske gorice

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X