728×90 – glava
728×90 – glava
Protitočna obramba Letalskega centra Maribor aktivna že od 27. aprila

Protitočna obramba Letalskega centra Maribor aktivna že od 27. aprila

Letalski center Maribor, ki izvaja letalsko obrambo pred točo na več kot 4 tisoč kvadratnih kilometrih na območju severovzhodne Slovenije, je letos posredoval že večkrat.

Prvič 27. aprila na območju Konjic, drugič sredi meseca maja, ko je posipaval oblake na območju Prekmurja in Gornje Radgone. Takrat je sicer v okolici Maribora padala drobna toča, to pa zato – kot pravi vodja protitočne obrambe Darko Kralj – ker imamo v Sloveniji le eno protitočno letalo, ki lahko leti le podnevi, in samo zelo težko pokriva tako veliko območje. Ob tem pa imajo v letalskem centru še težave s financiranjem tovrstne obrambe, še nadaljuje Kralj:

POSNETEK: DARKO KRALJ

Ob tem dodajmo, da je Letalski center Maribor pogodbo o izvajanju protitočne obrambe letos podpisal z okoli 60-mi lokalnimi skupnostmi, med katerimi so tudi občine Upravne enote Lenart. Darko Kralj pa ob tem upa, da bo država dovolj razumna in ne bo zaprla letališča Maribor, kajti v tem primeru ne bo ogrožen le letalski potniški promet, pač pa tudi protitočna obramba. Zanimivo pri tem je, da letalski center že išče alternativna letališča, tako pogovori denimo potekajo za morebitno uporabo letališča v Čagoni v občini Cerkvenjak.

Foto: Radio Slovenske gorice

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X