728×90 – glava
728×90 – glava
Kaj v resnici prinaša novela zakona o vrtcih?

Kaj v resnici prinaša novela zakona o vrtcih?

Ministrstvo za izobraževanje je maja v javno obravnavo poslalo predlog novele zakona o vrtcih, ki občinam daje možnost, da same določijo višino financiranja zasebnih vrtcev.

Slednje je predlog razburil, pri čemer opozarjajo, da bo v tem primeru veliko zasebnih vrtcev zaprlo vrata ali pa bodo ti dostopni le še za bogate. V občinah pa so mnenja deljena. V Mestni občini Ljubljana na primer predlog podpirajo, v Mestni občini Novo mesto pa ocenjujejo, da je obstoječi sistem javnih in zasebnih vrtcev dober. Na ministrstvu za izobraževanje pravijo, da želijo s spremembo zakona občinam omogočiti, da bi znižale plačevanje varstva za otroke, ki so v zasebnih vrtcih. Zdaj ti vrtci za vsakega otroka dobijo 15 odstotkov manj občinskega denarja kot javni, prostore pa morajo zagotoviti sami. Oglasili so se tudi starši otrok, ki obiskujejo zasebne vrtce. Menijo, da se bo s tem spodbujal elitizem, torej, da bodo lahko v zasebne vrtce svoje otroke vpisali samo še bogati, poleg tega pa opozarjajo, da so že zdaj bili kršeni določeni členi ustave, ki jasno kažejo na pravico do svobodne izbire izobraževanja, s to novelo pa posegajo še globlje v te pravice – v vsaj 11-ih členih, poleg tega je z njo kršen tudi zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Govori predstavnica staršev otrok, ki obiskujejo zasebne vrtce, Monika Kelenc:

POSNETEK: MONIKA KELENC

Na ministrstvu so povedali, da je glavni argument predlagane spremembe prihranek javnih sredstev, a izračuna, kakšen prihranek naj bi spremembe prinesle, nimajo, nimajo niti ocen. Za mnenje o spremembah zakona o vrtcih, ki se tiče predvsem financiranja zasebnih vrtcev, smo povprašali tudi naše poslušalce:

POSNETEK: VAŠE MNENJE

Foto: Radio Slovenske gorice

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X