728×90 – glava
728×90 – glava
Pestri dnevi za stanovalce SVZ Hrastovec in njihovih dislociranih enot

Pestri dnevi za stanovalce SVZ Hrastovec in njihovih dislociranih enot

Da dan ni dnevu enak v Socialno varstvenem zavodu Hrastovec in njihovih dislociranih bivalnih enotah, poskrbijo zaposleni, številni prostovoljci in drugi organizatorji dogodkov, katerih se stanovalci udeležujejo.

V Socialno varstvenem zavodu Hrastovec so konec aprila gostili prireditev ob 24. slovenskih dnevih knjige – Literarni dopoldan za dneve knjige, kjer so svoje avtorske prispevke poleg gostov prebirali tudi stanovalci.

V njihovi viteški dvorani je maja potekala tudi naravovarstvena delavnica in predavanje o ogroženih rastlinskih vrstah. S stanovalci, zaposlenimi in prostovoljci sta svoje znanje delila ljubiteljski botanik Marjan Šenica in njegova žena.

Tri majske dni so stanovalci dislociranih bivalnih enot Voličina in Trnovska vas preživeli v Kranjski gori. Kljub slabšemu vremenu so si ogledali planinski muzej v Mojstrani, športni center v Planici, se sprehajali ob jezeru Jasna, zapeljali so se do Ruske kapelice in uživali v razgledu iz Vršiča, na poti domov pa so se ustavili še v romarskem središču Brezje.

Stanovalci iz Zrkovc pa so so se odpravili na izlet na slovensko obalo, konec meseca maja, pa so si ogledali tudi sejem KOS in tam stojnico SVZ Hrastovec, na kateri so se predstavili z z ročno izdelanimi izdelki, z okusnimi poticami in krofi. V Lenartu pa so si ogledali razstavo zdravilnih rastlin zeliščarske sekcije Vrtovi pri Sv. Rupertu in na delavnici izdelali mila in kopalno sol.

1.maja, so se v okviru Odbora planinstvo za invalide/OPP, ki deluje v okviru Planinske zveze Slovenije, udeležili inkluzijskega pohod na Sotinski breg oz. Prekmurski Triglav z 18 metrov visokim stolpom (418 m). Pohoda se je udeležilo 45 stanovalcev SVZ Hrastovec, uporabniki VDC Polž Lenart, uporabniki Sožitja Maribor in nekaj posameznikov iz Ptuja.

Stanovalci DBE Apače 1 so spoznavali Mariborski okoliš. Ustavili so se v Zrkovcih v tamkajšnji bivalni enoti, Maribor pa so spoznavali z vlakom Jurček in ladjico Dravsko Vilo.

V obujanju spominov na »stare dobre čase« so v soboto, 25. maja, ob nekoč prazniku Dan mladosti preživeli dan malo drugače. Po odličnem kosilu z žara so popoldne preživeli v Vodolah na posestvu Sončni raj.

Prijetno srečanje s svojci so že pripravili v VD Ščavnica. Skupina otrok iz OŠ Sv. Ana je pripravila zanje kratek program s pevskimi in plesnimi točkami ob spremljavi harmonike, sprehodili so se po parku in se okrepčali z bogračem in pecivom. Tudi v Mariborski hrastovški enoti so se vestno pripravili na srečanje s svojci. Uredili so okolje, pekli pecivo in veliko vadili na pevskih vajah zbora.

Prostovoljka Angelca Fras je v DBE Trnovska vas pripravila eno urno delavnico sproščanja – EFT tapkanja. Gre za tehniko čustvenega sproščanja, ki pomaga pri razreševanju neprijetnih čustvenih ter pri doseganju želenih ciljev. Različni pripomočki, zvončki, šumeči boben blagodejno vplivajo na stanovalce. Sproščajo pa se tudi ob urejanju svojih cvetličnih gredic, za katere vestno skrbijo čez vse poletje.

Stanovalci, ki se vključujejo v delavnice delovne terapije, so na prvi junijski dan pomagali pri zasaditvah novih visokih gred. Na njih so zasajena zelišča, rože, jagodičevje in zelenjava. Pridelke se bo uporabilo za čaje, zeliščno sol in v druge namene. Pri tem so zelo uživali in bili ponosni na končni izdelek .

Foto: Radio Slovenske gorice

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X