728×90 – glava
FOTO: Brač 2019 – Iskanje skritega zaklada na Braču

FOTO: Brač 2019 – Iskanje skritega zaklada na Braču

Čeprav se v hotelskem naselju Waterman Supetrus Resort odlično počutimo, smo izkoristili priložnost tudi za raziskovanje otoka. Iskali smo bolj in manj skrite zaklade, odkrili in našli pa naslednje…

V Pučiščih živijo za in od kamna. Mestece, v zgodovini pred gusarji, danes pa pred vetrovi skrito globoko v zalivu je znano po svoji klesaški šoli. Edino tovrstno šolo v Evropi je obiskoval Ivan Meštrović, ki sodi med hrvaške najslavnejše arhitekte in kiparje, danes pa jo obiskuje 59 učencev iz celega sveta. Bele kamnite hiše in bele kamnite strehe, ki kljubujejo burji dajejo mestecu poseben čar.

Škrip velja za najstarejše naselje na otoku. Stari kronisti ga imenujejo tudi „grško mesto“, saj naj bi bil poseljen že v časih, ko so jadranske otoke kolonizirali stari grki. V zgradbi, v kateri je muzej otoka Brača bi naj preživljale del življenja tudi žena in hčerka rimskega cesarja Dioklecijana, ki ju je na otok izgnal, ko sta prestopili v krščansko vero.

Vidova gora je s svojimi 778 metri najvišji vrh na jadranskih otokih. Pozimi ni nič neobičajnega, če jo za kak dan pošteno pobeli sneg. Z vrha je prečudovit pogled na Zlatni rat, prodnati rtič, ki velja za eno najslavnejših jadranskih plaž in se uvršča med najlepše na svetu. Ko pa se pogled odlepi od njega in dvigne proti jugu, se pred nami izrišejo Hvar, Pelješac, za njima Korčula, ki daje izza sebe slutiti Lastovo, zahodneje od njih pa še Vis. Najpomembnejši in največji otoki in polotok južnega Jadrana. Razgled, ki ga ne pozabiš!

Sutivan je mestece, ki je Splitu najbližje. Tukaj v simbiozi živijo tako domačini „bodoli“ kot tudi številni priseljenci. Eden od teh je tudi Stipe Jurić, ki nas je sprejel v svojem Parku prirode. Stari Sutivan s cerkvijo svetega Ivana na rivi in cerkvijo svetega Roka na hribu se je nekoč skrival pred gusarji in pročelja svojih kamnitih hiš nastavljal soncu. Danes se je razprostrl široko ob morju in vabi v svoj objem.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

X