728×90 – glava
728×90 – glava
Na Ptuju in okolici odpravljajo posledice nedeljske ujme

Na Ptuju in okolici odpravljajo posledice nedeljske ujme

Včerajšnja neurja so znova prizanesla osrednjim Slovenskim goricam, je pa bilo precej hudo na Ptuju in v okoliških občinah.

Na Ptuju je veter odkrival strehe, podiral drevesa, voda je zalivala kleti, poplave pa so ohromile staro mestno jedro. Toča, ki je klestila, je ponovno povzročila največ materialne škode na različnih objektih ter na kmetijskih površinah. Zaradi nenadnih in sunkovitih nalivov so se zamašili odtoki in povzročili nenadzorovano izlivanje vode na različne površine. Ob tem se je pojavilo vprašanje glede rednega vzdrževanja komunalne infrastrukture in rednega čiščenja in vzdrževanja vodotokov. Z odkritjem nekaterih streh na stanovanjskih blokih je bilo poplavljenih več stanovanj in nepremičnin, neurje pa je ponagajalo tudi organizatorjem festivala Art Stays, saj je voda prodrla v Miheličevo galerijo in onemogočila otvoritev razstave, prav tako pa sta veter in naliv s točo poškodovala nekatere umetnine, ki so razstavljene na prostem. Govori županja Nuška Gajšek:

NUŠKA GAJŠEK

Voda je med drugim vdrla v prostore Ptujske porodnišnice in bolnišnice, Doma upokojencev Ptuj, Ptujskega gradu in Miheličeve galerije, v kletne prostore OŠ Mladika, pod vodo je bil tudi Minoritski trg. Poškodovane so bile praktično vse javne zgradbe na Ptuju in kulturni spominiki. Gasilci so med drugim prekrili 40 odkritih streh ter iz 79 objektov izčrpali meteorne vode. Kot so pojasnili v Prostovoljnem gasilskem društvu Ptuj, je odpravljanje posledic trajalo pozno v noč, prav tako tudi danes. Pri tem je v nedeljo sodelovalo skoraj 200 gasilcev iz okoli 20 gasilskih društev tamkajšnje gasilske zveze, ki so jim na pomoč prišli tudi gasilci iz sosednjih zvez.

Prve posledice škode si je dr. Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo ogledala že včeraj. Danes so se na ministrstvu odločili za ogled na terenu in stopili v stik z kmetijsko gozdarskim zavodom Ptuj ter pridobili prve ocene škode, ki pa so zelo slabe. Največ škode je na poljščinah in v trajnih nasadih, sadovnjaki in vinogradi, ter poljih s koruzo in pšenico ter seveda vrtnine. Po prvih ocenah so poljščine zaradi zaležanosti neuporabne. Večja škoda je spet v vinogradih, kjer še ni veliko površin s protitočno zaščito, kot je to v sadovnjakih. Po oceni današnjega ogleda je najhuje na območjih občin Starše, Skorba, Ptuj, Podvinci, Markovci in Dornava. Kot pravi Pivčeva bo treba v bodoče prizadevanja usmeriti v ozaveščanje kmetovalcev, preventivne ukrepe ter ureditev ustreznih zavarovalnih premij. Od letošnjega leta naprej država sofinancira 50 odstotkov zavarovalnih premij ter s tem povečuje število zavarovanj. Sredstev za izvajanje ukrepov je dovolj in z njimi je možno omiliti nastalo škodo, je prepričana ministrica. V prihodnjih dneh pričakujejo tudi ostale državne predstavnike in pomoč države kot take.

Močan veter, naliv in toča pa včeraj niso prizanesli niti občinama Majšperk in Hajdina. Sodelavka Maja Glaser Bedenik je naprej pred mikrofon povabila župana Hajdine Stanka Glažarja in županjo Majšperka Darinko Fakin:

STANKO GLAŽAR IN DARINKA FAKIN

Odpravljanje posledic ujme bomo spremljali tudi mi.

Foto: Radio Slovenske gorice

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X