728×90 – glava
728×90 – glava
Kakovost bazenske vode v javnih kopališčih

Kakovost bazenske vode v javnih kopališčih

Zdravstveni inšpektorat je pristojen za opravljanje nadzora nad kakovostjo kopalnih vod v bazenih po Sloveniji. Lani so v času kopalne sezone odvzeli 107 vzorcev bazenske vode, ki so jih preskušali na fizikalno-kemijske in mikrobiološke parametre.

78 vzorcev je bilo skladnih s Pravilnikom o minimalnih higienskih zahtevah, ki jih morajo izpolnjevati kopališča in kopalna voda v bazenih, 29 pa jih je bilo v skladu s strokovnimi smernicami Nacionalnega inštituta za javno zdravje ocenjenih kot primernih za kopanje. Kakovost bazenske kopalne vode so sicer dolžni skozi celo leto spremljati upravljavci kopališč, ki so odgovorni za zagotavljanje za kopanje ustrezne vode. Kako je s kakovostjo bazenske vode v javnih kopališčih in zakaj imajo ene vode močnejši vonj kot druge je pojasnil Slavko Lapajne, nekdaj zaposlen v laboratoriju za zdravje okolje in hrano.

POSNETEK: SLAVKO LAPAJNE

Državna agencija za okolje je pa v tem tednu podatke o kopalnih vodah objavila na interaktivni karti, primerni tudi za uporabo na mobilnih telefonih. Uporabnik lahko tako enostavno preveri kakovost vode in njeno temperaturo za vseh 48 uradnih kopalnih vod v Sloveniji.

Foto: Radi Slovenske gorice

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X