728×90 – glava
728×90 – glava
Na Polenšaku že 56. praznik žetve

Na Polenšaku že 56. praznik žetve

Najstarejša tradicionalna prireditev v občini Dornava je Praznik žetve na Polenšaku z razstavo kruha in pogač, ki jo vsako leto pripravi tamkajšnje turistično društvo.

Letošnja prireditev bo že 56. po vrsti, potekala pa bo ta konec tedna. Dogajanje se bo začelo v soboto ob 10. uri s panoramsko vožnjo starodobnikov po okolici Polenšaka, popoldne ob 16. uri pa pripravljajo prikaz in mimohod starodobnih vozil in tehnike, kulturni program in odprtje razstave kruha in pogač ter Eko muzeja. Za glasbeno popestritev bodo poskrbeli Veseli svatje in Učiteljice. Razstava kruha in pogač bo na ogled tudi v nedeljo, takrat od 13. ure dalje pripravljajo še otroško animacijo s Piko Nogavičko in gusarjem Valom. Osrednja prireditev žetve na Polenšaku bo v nedeljo popoldne ob 15. uri, ko bodo prikazali žetev žanjic s srpi in koso, mlatvo s cepmi, trešmašinom, geplom, vejanje pšenice ter mletje zrnja na žrmlje. Po končanem delu bo nastopila folklorna skupina KD Podgorci, za glasbo pa bodo skrbeli Sanjski muzikanti, Hermina na violini in Poskočni muzikanti. Govori Maja Kukovec iz Turističnega društva Polenšak:

POSNETEK: MAJA KUKOVEC

Aktivni pa so tudi v Društvu podeželskih žena Gornja Radgona, ki letos prireja že 37. Dan žetve na Spodnji Ščavnici. Tokrat bodo opravilo ročne žetve pšenice obujali to soboto, od 14. ure dalje ob vaško gasilskem domu. Posebnost dogodka je ocenjevanje rogljičkov iz kvašenega testa, ki jih bo posebna 3-članska komisija ocenila že DANES. V soboto popoldne pa se obetajo še ostali dogodki v okviru letošnje prireditve, pravi predsednica podeželskih žena iz Gornje Radgone Vesna Bratuša:

POSNETEK: VESNA BRATUŠA

Foto: Splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X