Na Ptuju poudarjajo pripadnost mestu in njegovo bogato zgodovino

Na Ptuju poudarjajo pripadnost mestu in njegovo bogato zgodovino

Dogajanje na Ptuju je letos v znamenju praznovanja 1950-letnice prve pisne omembe najstarejšega slovenskega mesta v antičnem literarnem viru.

Osrednji dogodek je pod sloganom Vivat Poetovio! konec preteklega tedna potekal na dvorišču minoritskega samostana, ko so na slovesnosti hkrati obeležili občinski praznik. Zbrane je nagovorila županja Nuška Gajšek, ki je tudi za našo radijsko postajo povedala, da želijo Ptujčanke in Ptujčane še posebej opomniti na izjemno bogato zgodovino mesta ter na kulturno dediščino, ki jim je bila dana, hkrati pa poudariti ponos ter pripadnost mestu, v katerem živijo:

POSNETEK: NUŠKA GAJŠEK

Ob tem dodajamo, da je včeraj opoldne na grajskem dvorišču ptujskega gradu ob današnjem prazniku Mestne občine Ptuj, ko se v najstarejšem slovenske mestu spominjajo izdaje drugega mestnega statuta, ki je začel veljati 5. avgusta 1513, slovesno zaplapolala zastava ptujske občine. Kar nekaj let so se nekateri mestni svetniki, še prej pa domače turistično društvo prizadevali, da bi na ptujskem gradu namestili zastavo, a je postavitvi droga nasprotovala stroka, ker naj bi to kazilo ptujsko veduto. Nova ptujska županja Nuška Gajšek je s pritožbo na odločitev Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije uspela, občina pa je le prejela soglasje. Odslej bo torej na grajskem dvorišču med konjušnico in vzhodnim stolpom večji del leta izobešena zastava z grbom Mestne občine Ptuj, ob državnih praznikih pa nameravajo izobesiti slovensko zastavo.

Foto: Radio Slovenske gorice

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

X