728×90 – glava
728×90 – glava
15. avgust, praznik Marijinega vnebovzetja

15. avgust, praznik Marijinega vnebovzetja

Danes zaznamujemo praznik Marijinega vnebovzetja ali veliki šmaren, ki ga v Sloveniji praznujeta tako Katoliška kot Pravoslavna cerkev, prvič pa je bil 15. avgust dela prost dan leta 1992.

Marijino vnebovzetje pomeni poklon ženi, saj je Bog Marijo, ženo in mater, poveličal v nebesih. Katoliška cerkev s praznovanjem tega praznika poudarja dostojanstvo in poklicanost vsake žene. Župnik v župniji svetega Benedika Marjan Rola je ob tem poudaril, da začetki praznovanja tega praznika segajo v apostolsko dobo:

POSNETEK: MARJAN ROLA

Na ta največji cerkveni Marijin praznik verniki romajo v Marijina svetišča po vsej Sloveniji, eno najbolj obiskanih je na Brezjah in na Ptujski Gori. Praznik pa tudi letos slovesno zaznamujejo v župniji svetega Benedikta, kjer so se v tamkajšnji podružnični cerkvi Svetih Treh Kraljev zbrali že včeraj zvečer ob 20. uri, ko so pripravili sveto mašo in nato procesijo z lučkami. Danes, na praznični dan, bo sveta maša ob 10. uri, prav tako v trikraljevski cerkvi, pri oltarju Marijinega vnebovzetja:

POSNETEK: MARJAN ROLA

Foto: Radio Slovenske gorice

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X