728×90 – glava
728×90 – glava
FOTO/VIDEO: Za okoli 261.500 učencev in dijakov se je danes začela šola

FOTO/VIDEO: Za okoli 261.500 učencev in dijakov se je danes začela šola

Poletnih počitnic je konec in za okoli 261.500 slovenskih šolarjev se je danes začelo novo šolsko leto, 20.840 šolarjev je v šolske klopi sedlo prvič.

Mi smo na prvi šolski dan obiskali Osnovno šolo Sv. Ana in se pogovarjali z ravnateljem Borisom Mlakarjem. Čeprav v letošnjem letu število učencev ostaja isto kot v prejšnjem, šola poka po šivih in je prostorska stiska na Sv. Ani velika:

POSNETEK: BORIS MLAKAR

Zlasti zaradi prvošolcev danes in prihodnje dni velja, da je treba na območju šol in vrtcev ter šolskih poti voziti previdno, na kar opozarjajo tudi številni prostovoljci in policija. Ti pogosteje kot sicer preverjajo hitrost, upoštevanje pravil o prednosti na prehodih in tehnično brezhibnost vozil za prevoz otrok. O prihodih najmlajših v šolo in odhodkih domov smo se pogovarjali s Štefko Smej, pedagoginjo na Osnovni šoli Cerkvenjak – Vitomarci:

POSNETEK: ŠTEFKA SMEJ

Minister za izobraževanje Jernej Pikalo je ocenil, da je šola v Sloveniji eden od najboljših družbenih podsistemov, kar se mu zdi prav, saj gre za naše državljane in prihodnje generacije. V poslanici je Pikalo spomnil na nekatere novosti, ki čakajo učence in dijake, med drugim na brezplačne učbenike in učna gradiva za prvi in drugi razred osnovne šole, prenovljen učni načrt za slovenščino ter dva nova izbirna predmeta – filmska vzgoja in slovenski znakovni jezik – dijake pa nekateri novi izobraževalni programi ter razširjene možnosti za opravljanje vajeništva, spremenjen pa bo tudi način opravičevanja polnoletnih dijakov in na novo t. i. Belo knjigo, ki jo pripravlja ministrstvo. Učiteljem pa je postregel z informacijo, da ministrstvo snuje nov karierni sistem, pri katerem se mu zdi pomembno vztrajati na kakovosti, hkrati pa dati učiteljem dovolj avtonomije. Več razloga za zadovoljstvo bodo imeli tudi učitelji, ki jih čakajo višje plače. Plače razrednikov se bodo že septembra povišale za en plačni razreda, nato pa novembra še za en plačni razred za vse učitelje. Kako pa naš šolski sistem vidite vi, naši poslušalci smo preverili danes v rubriki Vaše mnenje:

POSNETEK: VAŠE MNENJE

Podobno kot minister za izobraževanje Jernej Pikalo je tudi ravnatelj Osnovne Šole Sv. Ana, Boris Mlakar v poslanici ob začetku šolskega vsem, ki so tako ali drugače povezani s šolo, zaželel veliko znanja, prijateljstev in vsega ostalega, kar šola prinaša:

POSNETEK: BORIS MLAKAR

Prvi šolski dan… OŠ Sv. Ana

Objavil/a Radio Slovenske gorice dne Ponedeljek, 02. september 2019

Foto: Radio Slovenske gorice

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X