728×90 – glava
Previdno pri nabiranju dežnikov

Previdno pri nabiranju dežnikov

Jesenska gobarska sezona je v polnem teku, gozdovi so polni ljudi, ki – nekateri bolj, drugi manj uspešno – polnijo svoje košare.

Omenimo nekaj tipičnih jesenskih gob; lisičke, jurčki – med njimi je najbolj cenjen jesenski goban, ki ga prepoznamo po belem odebeljenem betu, travniški kukmaki in pa orjaški dežniki. Prav pri dežnikih je potrebna pri nabiranju posebna previdnost, opozarja Anton Poler iz Gobarskega društva Lisička Maribor:

POSNETEK: ANTON POLER

Foto: Radio Slovenske gorice

Sorodni prispevki

1 komentar

 1. Darko

  ALI LUNA VPLIVA NA RAST GOB?

  Moja večletna opažanja kažejo, da Luna vpliva na rast gob. Vendar na rast gob ne vplivata ne mlaj in ne polna luna ampak dvižna in padna luna. Dvižno in padno luno nikakor ne smemo zamenjevati z luninimi menami. Dvižna luna ni isto kot naraščajoča luna ki poteka od mlaja pa do polne lune. Pa si poglejmo:

  – gobe najbolj rastejo v času, ko je Luna dvižna in se pomika od ozvezdij Strelca pa vse do Bika. Torej v času od lunine južne pa do severne standstilacije.

  – gobe ne rastejo ali pa poredko rastejo v času, ko je Luna padna in se pomika od ozvezdij Dvojčkov pa vse do Škorpijona. Torej v času od lunine severne pa do južne standstilacije.

  Standstilacija je mišljena kot točka Lune na nebu, ko je Luna najbolj severna ali pa južna. Podoben primer je pri Soncu, ko je Sonce 21.junija najbolj severno, 22.decembra pa najbolj južno.

  Glede na letni čas pa gobe prav v tem obdobju najbolj rastejo:

  – spomladi med zadnjim krajcem in mlajem.
  – poleti med polno luno in zadnjim krajcem.
  – jeseni med prvim krajcem in polno luno.
  – pozimi, če ni premrzlo pa med mlajem in prvim krajcem.

  Praktično sem opazil, da gre ponavadi za najizrazitejšo rast gob v času lunine dvižne ekvatoracije, ko je Luna v ozvezdju Vodnarja ali pa Rib. Dvižna ekvatoracija je mišljena kot točka na nebu, ko Luna prečka nebesni ekvator iz juga proti severu v zenitu. Iz Slovenije je v tem trenutku zaradi paralakse Luna na nebu navidezno kakšno kotno stopinjo južno od nebesnega ekvatorja.
  Najbolj gobe pa ne rastejo ob padnih ekvatoracijah, ko je Luna v ozvezdju Leva ali pa Device.

  Torej prvi jesenski mesec med 23.septembrom in 23.oktobrom velja za najizrazitejšo rast gob. Na to vplivajo ne previsoke in ne prenizke temperature z zadostno količino padavin. V tem času je glavna gobarska sezona. Lunina prva jesenska dvižna ekvatoracija pa nastopi vedno v bližini prve jesenske polne lune, ko imamo dejansko višek gobarske sezone. Prvo jesensko polno luno zato imenujemo gobja polna luna. Letos je bila Luna v dvižni ekvatoraciji 13.oktobra ob 6:02, prva jesenska polna luna pa je bila 13.oktobra ob 23:08. V letu 2020 pa je prva jesenska polna luna 1.oktobra ob 23:05, lunina dvižna ekvatoracija pa nastopi 2.oktobra ob 2:59.

  Zdaj smo imeli večjo rast gob med 5. in 20.oktobrom, ko smo imeli dvižno luno. Zdaj ko imamo padno luno je gob v gozdu malo in ne rade rastejo. V kolikor letošnji november ne bo prehladen se nam manjši interval rasti gob obeta med 2. in 16.novembrom, ko bo Luna spet dvižna. Seveda na rast gob vplivajo tudi padavine in vlaga v tleh.

  V katerem ozvezdju oziroma če je Luna dvižna ali pa padna to najdemo na spletu Lunin net. Tako lahko vidimo kako je z rastjo gob.

  Reply

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

X