728×90 – glava
728×90 – glava
Kako bo potekala deaktivacija bomb v Mariboru?

Kako bo potekala deaktivacija bomb v Mariboru?

Neeksplodirani bombi iz druge svetovne vojne, ki so ju minuli konec tedna našli na dveh mestih v Mariboru, bodo, kot je znano, onesposobili v četrtek in nedeljo.

Kot je povedal direktor Gasilske brigade Maribor Aleš Ciringer, bo treba takrat izprazniti območje najmanj 300 metrov okoli mesta najdbe, kar vključuje tudi del bolnikov v kliničnem centru. Prvo bombo, ki tehta 250 kilogramov, so našli v soboto na gradbišču pri največjem mariborskem nakupovalnem središču Europark. Ko se bodo strokovnjaki lotili njene onesposobitve, bodo na tem območju več ur zaprte ceste, ustavljen bo železniški promet in prekinjena dobava plina. Drugo 500 kilogramov težko bombo, ki so jo našli na gradbišču pri železniškem mostu, bodo onesposobili predvidoma v nedeljo. Glede na to da sta v bližini tudi avtobusna in železniška postaja, številni govorijo o največji evakuaciji v Mariboru po drugi svetovni vojni. Mi smo se za dodatna pojasnila obrnili na Oskarja Neuvirta, nekdanjega poveljnika enote za varstvo pred neaktiviranimi ubojnimi sredstvi, ki je v svoji 30-letni karieri uspešno uničil okoli 20 bomb. Povedal je, da bodo v Mariboru dobrodošle tudi izkušnje izpred dveh let, ko so na Vurberku uspešno onesposobili 250-kilogramsko letalsko bombo. Kot še dodaja, je imela vurberška kemični vžigalnik, mariborski bombi pa imata mehanska, kar sicer pomeni, da je nevarnost nekoliko manjša, a previdnost nikoli ni odveč:

POSNETEK: OSKAR NEUVIRT

Povejmo še, da bo evakuacija v obeh primerih potekala od 8. ure dalje. Ceste bodo zaprte od osme do predvidoma 16. ure. Evakuirani prebivalci se bodo umaknili na zbirno lokacijo, to bo dvorana Tabor. Tam bo dovolj prostora tudi za avtomobile, saj je tudi te potrebno umakniti z območja evakuacije, so sporočili z Mestne občine Maribor. Predvidoma ob 12. uri bo sprožena sirena z znakom za splošno nevarnost, po končani intervenciji pa bo sirena sporočila konec nevarnosti. Takrat se bodo ljudje lahko vrnili v svoje domove.

Dodajmo še, da bo mariborsko nakupovalno središče Europark v nedeljo zaradi deaktivacije bombe zaprto, zaprto pa bo tudi v četrtek zaradi praznika. Kot še sporočajo, bodo normalno poslovali v soboto (med 8. in 21. uro), zato ste vabljeni, da nakupe opravite takrat. 

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X