728×90 – glava
728×90 – glava
Reformacija je pomembno vplivala na razvoj književnosti v ljudskih jezikih

Reformacija je pomembno vplivala na razvoj književnosti v ljudskih jezikih

V četrtek, 31. oktobra bomo praznovali dan reformacije, ki je v Sloveniji dela prost dan od leta 1992. S praznikom obujamo spomin na versko, politično in kulturno gibanje v 16. stoletju.

Kot je znano, se je reformacija uradno začela 31. oktobra 1517, ko je Martin Luther na vrata cerkve v Wittenbergu obesil 95 tez, v katerih je zahteval prenovo Cerkve. Slovenci pa s praznikom reformacije zaznamujemo tudi rojstvo slovenskega knjižnega jezika in se spominjamo Primoža Trubarja, ki je napisal prvo slovensko knjigo Katekizem. Kasneje mu je dodal še Abecednik, v tistem obdobju pa sta pomembna tudi prevod Svetega pisma Jurija Dalmatina in prvi slovenski pravopis Zimske urice Adama Bohoriča. O pomenu reformacije smo se pogovarjali z evangeličansko duhovnico v Mariboru Violeto Mesarič, sicer tudi namestnico vojaškega vikarja v Slovenski vojski:

POSNETEK:: VIOLETA MESARIČ

Po nekaterih podatkih imamo v Sloveniji okoli 20 tisoč evangeličanov. Nam najbližji so v sedanji občini Sveta Ana, kjer je v Zgornji Ščavnici še danes evangeličansko pokopališče ali, kot rečejo domačini, luteranski britof, na katerem še vedno opravljajo pokope. Veliko evangeličanov je tudi na območju cerkvene občine Apače, kjer so VČERAJ v počastitev praznika v tamkajšnjem kulturnem domu odprli zanimivo likovno razstavo. Na tem območju je pomembna tudi evangeličanska cerkev v Mariboru, ki je prav letos zaznamovala 150-letnico, o čemer so podrobneje spregovorili prejšnji teden, ko je v Mariboru potekala proslava ob dnevu reformacije. Osrednja proslava ob četrtkovem prazniku pa bo danes v sredo v dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X