728×90 – glava
728×90 – glava
V Jurovskem Dolu v petek literarni večer, posvečen Ivanu Roškarju

V Jurovskem Dolu v petek literarni večer, posvečen Ivanu Roškarju

Kot smo poročali, v občini Sveti Jurij v Slovenskih goricah izvajajo projekt Oživitev trškega jedra, ki je sofinanciran z državnih in evropskih sredstev.

V okviru projekta so že v letu 2012 obnovili trško jedro – osrednji občinski trg, ki je, tudi zaradi svoje akustičnosti, postal prizorišče številnih dogodkov in prireditev na prostem. Občina se je za projekt odločila, ker želi, da trg postane mesto druženja vseh generacij ter mesto obujanja in ohranjanja kulture ter kulturne dediščine. Med drugim na trgu z Roškarjevo trto, potomko Stare trte z mariborskega Lenta, ohranjajo spomin na domačina, poslanca državnega in deželnega zbora, ministra v Koroščevi vladi in župana Malne, predvsem pa velikega slovenskega domoljuba Ivana Roškarja. V povezavi z njim so že pripravili simpozij, na katerem so predstavili predvsem Roškarjevo politično delovanje, zdaj pa so se v Kulturnem društvu Ivan Cankar Jurovski Dol odločili, da širši javnosti Roškarja predstavijo tudi kot kulturnega delavca, kot ustanovitelja bralnega društva in čitalnice. V ta namen v petek, osmega novembra prirejajo literarni večer, imenovan Poezije pod Roškarjevo trto. Začel se bo ob 17. uri na prostem, nato pa se bo dogajanje preselilo v kulturni dom. Podrobneje vodja dramske sekcije v kulturnem društvu Vida Ornik:

POSNETEK: VIDA ORNIK

Dodajmo, da bo s komentarji o raziskovanju Roškarjevega življenja in dela prireditev popestril ljubiteljski zgodovinar Aleksander Purgaj. Po literarnem večeru pa se bodo spomnili še ljubiteljskega kulturnega ustvarjalca, plesalca, igralca, režiserja, učitelja, organizatorja in dolgoletnega predsednika kulturnega društva Fredija Neuvirta, po katerem so poimenovali tudi avlo kulturnega doma. Kmalu bo namreč minilo 30 let od njegove smrti.

Foto: Radio Slovenske gorice

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X