728×90 – glava
728×90 – glava
Martinovo, praznik vinogradnikov in ljubiteljev žlahtne kapljice

Martinovo, praznik vinogradnikov in ljubiteljev žlahtne kapljice

Za vinogradnike in ostale ljubitelje žlahtne kapljice bodo naslednji dnevi v znamenju njihovega osrednjega praznika – martinovega. Ta v vseh vinorodnih okoljih predstavlja pomemben čas, ko se po starih šegah mošt s krstom spremeni v vino.

Martinovo pomeni simboličen zaključek vinogradnikovega truda v vinogradu in je namenjeno predstavitvi vinogradnikov, vinarjev ter njihovega mošta in mladih vin. Ne le na vinorodnih območjih, temveč tudi drugod po Sloveniji različna društva in predvsem gostinci god Sv. Martina obeležujejo z organizacijo različnih družabnih, etnoloških in športnih prireditev .Največ ljudi vsako leto privabi največje javno martinovanje v Mariboru, ki se bo tudi letos začelo 11. novembra natanko ob 11. uri in 11 minut. Na Trgu Leona Štuklja tudi letos pričakujejo okrog 20.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Organizatorji dogodek obogatijo s prihodom vinskih kraljic, trgačev in folkloristov ter predstavnikov vinskih redov in bratovščin, ki obhodijo mestno jedro, s seboj pa prinesejo jesenske pridelke in dobrote, da se simbolično zahvalijo jeseni. Letos bodo zbrane zabavali Poskočni muzikanti ter Dejan Vunjak z Brendijevimi barabami. Veliko martinovanje bo tudi v najstarejšem slovenskem mestu Ptuju. Tam je dogodek povezan tudi z začetkom priprav na tradicionalno kurentovanje, saj je praznik pri njih znan tudi kot “mali fašenk”. Prireditve se bodo začele s petkovo tržnico z vinarji in kulinariko, nato pa potekale kar štiri dni, z vrhuncem v ponedeljek, ko bo dogodek slovesno odprla županja, razglasili bodo vinsko kraljico, princi karnevala pa bodo prvič napovedali začetek predpustnega časa. Večje martinovanje v Slovenskih goricah pripravljajo to soboto od 11. ure dalje tudi v Lenartu, zanj pa poskrbi Društvo vinogradnikov. Govori Stanko Kramberger, predsednik omenjenega društva:

POSNETEK: STANKO KRAMBERGER

Večje ali manjše martinove prireditve bodo ta konec tedna zaznamovale tudi druge občine in kraji. Kako bodo to soboto martinovali v Staršah nam je povedal Marjan Malek, predsednik Turističnega društva Starše:

POSNETEK: MALEK (8-NOV)

Tudi društvo vinogradnikov iz Jurovskega Dola praznuje Martinovo, dogodek, ki bo v nedeljo od 11. ure dalje potekalo na njihovem osrednjem trgu, pa so poimenovali Pričakajmo mlado vino pod Roškarjevo trto. Naj na koncu dodamo še opozorilo policistov, da vinjeni ljudje ne sodijo za volan. Policija bo tudi letos v času martinovih dogodkov izvajala poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov, zato je bolje in ceneje, predvsem pa varneje, v primeru odhoda na praznovanje izbrati sredstva javnega prevoza, taksije ali alternativne načine vračanja z zabav.

Foto: Občina Lenart

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X