FOTO: 36. martinovanje v Mariboru

FOTO: 36. martinovanje v Mariboru

Mariborski trg Leona Štuklja je včeraj, na največjem enodnevnem javnem martinovanju v Sloveniji, pokal po šivih.

Šlo je za že 36. izvedbo martinovanja, ki se je v skladu s tradicijo tudi tokrat pričelo ob 11. uri in 11 minut. Obiskovalci so si lahko na štajerskem novem letu, kot neuradno imenujejo prireditev, ogledali kulturno-etnografski program s krstom mošta, zbrane so zabavali Neuvirtovi Štajerci z gosti, Harmonikarski orkester Cirila Spruka, Malečniški brači, folklorna skupina AFS Študent, vinska kraljica Meto Frangež, zbrane pa je med drugim nagovoril mariborski župan Saša Arsenovič. Številne stojnice lokalnih vinarjev, nekaj jih je bilo tudi iz osrednjih Slovenskih goric, so vabile obiskovalce z mladimi vini in ostalimi dobrotami. Po uradnem delu programa je sledila zabava z ansamblom Poskočni muzikanti ter s skupino Dejan Vunjak in Brendijeve barabe. Dobre volje številnih obiskovalcev ni zmotil niti krajši izpad električne energije na trgu.

Foto: Radio Slovenske gorice

 

Sorodni prispevki

2 komentarjev

 1. Darko

  MARTINOVANJE IN MERKURJEV TRANZIT

  Letos Merkurjev tranzit sovpada z letošnjim Martinovanjem. V ponedeljek, 11.novembra 2019 sem bil od 11:00 pa do 13:00 na tem Martinovanju na Trgu Leona Štuklja v Mariboru. Spil sem kar nekaj kozarcev vina. Od 13:30 pa do 16:30 pa sem bil pred Filozofsko fakulteto na Koroški cesti 160 v Mariboru, kjer sem čakal in spremljal Merkurjev tranzit skozi teleskope. Zlasti med 15:00 in 15:30 se je delno zjasnilo in smo lahko celo v idealnih pogojih spremljali kako je Merkur potoval navidezno čez Sončevo ploskev.

  NASLEDNJI MERKURJEV TRANZIT NA MARTINOVO SOBOTO LETA 2032

  Naslednji Merkurjev tranzit bo prišel na Martinovo soboto, 13.novembra 2032 od 7:41 pa do 12:07 in bo ob ugodnih vremenskih razmerah iz Slovenije viden v celoti.

  MERKURJEV TRANZIT NA MARTINOVO ŠELE LETA 2065

  Šele leta 2065 Merkurjev tranzit pride na Martinovo. Vrhunec tranzita bo glede na geocentrično središče Zemlje 11.novembra 2065 ob 21:06, zato iz Slovenije ta tranzit ne bo viden, ker bo takrat v Sloveniji v času tranzita pri nas noč. Tranzit bo viden iz Avstralije, Nove Zelandije, Severne in Južne Amerike, Antarktike ter na Tihem oceanu.

  Reply

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

X