728×90 – glava
728×90 – glava
V novembru je potrebno javno govoriti o najpogostejši obliki raka pri moških – raku prostate

V novembru je potrebno javno govoriti o najpogostejši obliki raka pri moških – raku prostate

V novembru si moški v podporo akciji Movember pustijo rasti brke. In to s posebnim namenom ozaveščanja o moških uroloških boleznih, med katere sodi tudi rak prostate.

Brki so pri tem lahko odlična iztočnica za pogovor o bolezni, zaradi katere letno v Sloveniji umre več kot 400 moških, pri tisoč 600 osebah pa to bolezen odkrijejo. O tej temi smo se pogovarjali s predsednikom Društva uroloških bolnikov Slovenije Francem Hočevarjem, ki je izpostavil, da moški o prostati zelo neradi govorijo, diagnosticirane bolnike pa najbolj skrbi, kako bo v prihodnje z njihovo kontinenco in erektilno funkcijo:

POSNETEK: FRANC HOČEVAR

Hočevar še dodaja, da naj se moški po 45. letu odločajo za redne kontrole pri zdravniku, tisti, ki pa imajo rak prostate že v družini, pa bi morali na kontrolo že pred 40. letom starosti. Uroš Kacjan z oddelka za urologijo UKC Maribor pa ob tem poudarja, da je sicer rak prostate res najpogostejši rak moških, a niso vse oblike smrtno nevarne in ne rabijo zdravljenja. “Težava pa je tista oblika raka, zaradi katere bodo ljudje umirali, in te oblike moramo zgodaj prepoznati, če želimo zmanjšati umrljivost,”je še dodal.

Foto: Splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X