728×90 – glava
728×90 – glava
Prednosti sodobne naravne gradnje

Prednosti sodobne naravne gradnje

Ljudje smo naravna bitja in se najbolje počutimo v naravi. In če je človek v preteklosti tudi pri gradnji svojega bivališča uporabljal naravne materiale iz svojega okolja (v panonskem svetu ilovico, slamo, les in na Krasu recimo kamen), smo na to v zadnjem obdobju pod vplivom velikega tehnološkega napredka na to malo pozabili.

Danes govorimo o sodobni naravni gradnji, ki v bistvu nadaljuje razvoj tradicionalne naravne gradnje. Zasleduje cilje kako z najmanj truda, materialov, časa, dela in posegov v naravo, ponuditi človeku celostno gledano najboljše možno bivalno okolje. Nataša Gerič Pal govori o primeru, kjer se za namen turizma, združijo preteklost, sedanjost in prihodnost. Podjetje Evitel turizem Križevci je namreč že pred časom pristopilo k postavitvi referenčnega kopleksa stavb, od katerih je ena obnovljena tradicionalna butana panonska hiša, v drugem primeru so z naravnimi materiali obnovili klasično zidan objekt, zadnjega pa so zgradili s konopljo. Prav konoplja se v zadnjih letih tudi pri nas pojavlja kot material sodobne naravne gradnje. Pa spomnimo na prednosti konopljinega betona:

POSNETEK: NATAŠA GERIČ PAL

Kot slabost sodobne naravne gradnje pa lahko izpostavimo dejstvo, da je podjetij, ki bi se s tovrstno gradnjo ukvarjale sorazmerno malo, nedostopnost materialov, veliko je ročnega dela, še vedno pa je v primerjavi s konvencionalno gradnjo taka investicija za 15 odstotkov dražja.

Foto: Nataša Gerič Pal

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X