728×90 – glava
Na Zg. Velki prva uprizoritev živih jaslic

Na Zg. Velki prva uprizoritev živih jaslic

Po številnih domovih bodo danes zvečer, na predvečer božiča, postavljali jaslice, ki predstavljajo Jezusovo rojstvo v Betlehemu.

Središče jaslic je božja družina z Jožefom in Marijo ter malim Jezusom. Jaslice so se začele pojavljati v 18. stoletju najprej v meščanskih domovih, v 19. stoletju pa tudi v podeželskih. V zadnjih letih pa vse večjo veljavo dobivajo žive jaslice, ki jih bodo letos prvič uprizorili tudi na Zgornji Velki, v župniji Marije Snežne. Potem ko se je po 49-ih letih duhovništva v tej župniji letos upokojil župnik Franc Časl, je avgusta njegovo mesto prevzel novi duhovnik doktor Boštjan Lenart, Prav on je dal pobudo za žive jaslice, pri tem pa je – kot sam pravi – navdih dobil pri papežu Frančišku, ki pravi: „Postavljajte jaslice!“:

POSNETEK: BOŠTJAN LENART

Idejo o živih jaslicah na Zgornji Velki so hitro podprli vsi krajani in farani. Tako so stopili skupaj Naša ulica, pevci Kulturnega društva Gabrijel Kolbič, cerkveni pevci, veroučenci. Otroci so na nedavnem oratoriju izdelali eno izmed scen za ulično predstavo živih jaslic, za ostali dve sta poskrbela umetnika Jože Pohorec in Jože Horvat. Prva uprizoritev živih jaslic bo na današnji sveti večer (24. decembra) ob 23.15, druga pa na božič (25- decembra) ob 15-ih. Govori Patrik Rajšp, eden izmed sodelujočih v projektu:

POSNETEK: PATRIK RAJŠP

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

X