728×90 – glava
728×90 – glava
Ob uporabi pirotehnike spoštujmo zakonsko predpisana pravila in predpise

Ob uporabi pirotehnike spoštujmo zakonsko predpisana pravila in predpise

Da bi prazniki minili prijetno in varno, predvsem pa brez nepotrebnih poškodb, policija tudi letos poziva k pravilni in uvidevni rabi pirotehnike.

Pri nakupu in uporabi pirotehnike moramo biti pozorni na predpise, ki to področje urejajo. Vse od leta 2008 je v veljavi Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, ki prepoveduje prodajo, posest in uporabo ognjemetnih izdelkov kategorij 2 in 3, katerih glavni učinek je pok, pri čemer gre najpogosteje za petarde najrazličnejših oblik in moči. Uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je sicer dovoljena med 26. decembrom in 1. januarjem, vendar pa tudi v tem času veljajo določene omejitve glede tega, kje lahko takšne izdelke uporabljamo. Na to opozarja Rado Orešič, pomočnik komandirja na Policijski postaji Lenart in dodaja, da bodo policisti prisotni tudi na javnih silvestrskih prireditvah:

POSNETEK: RADO OREŠIČ

Za posameznike, ki kršijo določbe o uporabi pirotehničnih izdelkov, je predvidena globa od 400 do 1200 evrov. Vendar pa Rado Orešič ob tem poudarja, da so tovrstni ukrepi bolj izjema kot pravilo in da ob ugotovljenih kršitvah pogosto zaleže že opomin oziroma opozorilo:

POSNETEK: RADO OREŠIČ

Vsem posameznikom, predvsem pa staršem otrok policisti svetujejo, da se nakupu pirotehničnih izdelkov raje izognejo, saj bodo le na tak način zagotovili varnost sebi in vsem v njihovi bližini. Če pa se nakupu pirotehničnih izdelkov nikakor ne morete izogniti, pa poskrbite, da jih boste uporabljali čimbolj varno in s polno mero odgovornosti.

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X