728×90 – glava
728×90 – glava
Tudi v Zdravstvenem domu Lenart program za opuščanje kajenja

Tudi v Zdravstvenem domu Lenart program za opuščanje kajenja

Vsako leto 31. januarja zaznamujemo dan brez cigarete, ki naj vsem kadilcem pomeni priložnost za opustitev kajenja, so sporočili iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

V Sloveniji še vedno kadi slaba četrtina odraslih prebivalcev, pri čemer jih kar dve tretjini želi kajenje opustiti. Med mladostniki pa se razširjenost kajenja zmanjšuje že od leta 2002. Zaradi posledic kajenja letno umre 3600 ljudi, je danes v našem studiu opozorila Klavdija Dvoršak, vodja Centra za krepitev zdravja v Zdravstvenem domu Lenart:

POSNETEK: KLAVDIJA DVORŠAK

Čeprav opustitev kajenja prinaša velike koristi za zdravje vsakega kadilca, pa mnogi posamezniki težko prenehajo s kajenjem, še posebej, če poskušajo to sami, brez pomoči. V lenarškem zdravstvenem domu tako vsem kadilcem, ki želijo opustiti kajenje in pri tem potrebujejo pomoč, svetujejo, da se vključijo v njihov program za opuščanje kajenja. Govori Lidija Druzovič, psihologinja v tukajšnjem centru za krepitev zdravja:

POSNETEK: LIDIJA DRUZOVIČ

Z namenom preprečevanja začetka kajenja in spodbujanja opuščanja kajenja v Sloveniji uvajamo številne ukrepe. Eden zadnjih, v okviru celovitega nabora učinkovitih ukrepov, ki jih je prinesel novi Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, je uvedba enotne embalaže, ki je za cigarete in tobak za zvijanje obvezna od 1. januarja 2020.

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X