728×90 – glava
728×90 – glava
S pepelnično sredo se začenja 40-dnevni post

S pepelnično sredo se začenja 40-dnevni post

Danes je pepelnična sreda ali na kratko pepelnica, premakljiv praznik v katoliškem koledarju, ki se praznuje 46 dni pred veliko nočjo in predstavlja tudi zaključek pustnega dogajanja.

Katoliška cerkev je ta praznik uvedla ob koncu 11. stoletja, s pepelnico pa se začenja postni čas, pri čemer je pepelnična sreda prvi postni dan in hkrati čas strogega posta. Bistvena značilnost pepelnice je obred posipanja s pepelom, ki vernike spominja na minljivost in jih hkrati opominja, da je spokornost prvi korak na poti k vstajenju. O pomenu pepelnice in postnega časa smo se pogovarjali s patrom Pepijem Lebrehtom:

POSNETEK: PEPI LEBREHT

S pepelnico so povezane tudi nekatere šege in navade, ki so danes večinoma že pozabljene. Eden takšnih običajev je vlečenja ploha, o katerem poroča že Janez Vajkard Valvasor, ki pravi, da so morala dekleta, ki so se približevala tridesetim, in niso bila oddana, fantom na vasi plačati ali pa vleči ploh. Ploh je bil na Koroškem težak olupljen hlod, na katerega je bila pritrjena slamnata lutka, fantje pa so dekleta priganjali z biči, če niso pridno vlekla. Nazadnje so ploh prodali na dražbi, lutko vrgli v vaški vodnjak, kupnino pa zapili na naslednjem plesu.  Slovenska karitas pa bo začela tradicionalno preventivno akcijo 40 dni brez alkohola, ki bo tokrat potekala pod naslovom Za zdravje in zdrave odnose.

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

X