728×90 – glava
728×90 – glava
MIŠA PUŠENJAK: VRTNARJENJE NAJ NAM BO SPROSTITEV

MIŠA PUŠENJAK: VRTNARJENJE NAJ NAM BO SPROSTITEV

Pomladna vrtna sezona v aprilu doseže svoj vrhunec. Vrtna opravila v začetku meseca narekujejo direktne setve na gredo, presajanje sadik odpornih na mraz, nega še rastočih sadik in priprava novih sadik. Z rastlinami, ki mrazu in slane ne prenašajo, pa naj se še nikamor ne mudi, plodovke presajamo na prosto šele v maju. Miša Pušenjak, specialistka za zelenjadarstvo in okrasne rastline pri Kmetijsko gozdarskem zavodu pa opozarja še na en vidik vrtnarjenja – ta naj nam bo predvsem v sprostitev in veselje:

Naj ob tem še povemo… Po celotni državi so bile letos doslej količine padavin podpovprečne. Površinski sloj tal je presušen večinoma povsod po Sloveniji in meteorološko gledano že lahko govorimo o suši, je za STA dejala agrometeorologinja z agencije za okolje Andreja Sušnik.
Vzrokov za presušen površinski sloj tal je več. Poleg pomanjkanja padavin so to še obdobne nadpovprečne temperature in pogost veter.
Najslabše stanje glede padavin je na obalnem območju in v jugovzhodni Sloveniji, kjer je do 12. aprila letos padla samo ena tretjina običajne količine padavin.
Trenutno so najbolj na udaru travinje, posledice suše pa bodo vidne tudi na ostalih kulturah, ki niso namakane.
Za zdaj večje pošiljke padavin niso napovedane, tako da se bo po napovedih stanje še poslabševalo.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X