728×90 – glava
728×90 – glava
KOMET NEOWISE V NASLEDNJIH DNEH LEPO VIDEN NA NAŠEM NEBU

KOMET NEOWISE V NASLEDNJIH DNEH LEPO VIDEN NA NAŠEM NEBU

Zvezde repatice so skozi vso zgodovino človeštva pritegovale pozornost. Pripisovali so jim celo nadnaravni pomen – bile bi naj znanilke prihajajočih dogodkov. V teh dneh je na nebu s prostim očesom viden komet Neowise, eden najlepših oziroma najsvetlejših v zadnjih letih. Govori Darko Žerjav, ljubiteljski astronom:

Doslej je bil viden predvsem ob jutranjem svitu, odslej pa ga bo mogoče opazovati tudi zvečer. Najlepše naj bi bi viden v dneh okoli mlaja 20. julija, napovedujejo poznavalci. Komet in njegov rep si je najboljše ogledati kar z daljnogledom ali z lahkim teleobjektivom na fotoaparatu, je pa dobro viden tudi s prostim očesom.

 

Komet, katerega strokovno ime je C/2020 F3, je 27. marca prvi odkril ameriški vesoljski teleskop Wise. Gre za dolgoperiodičen komet, ki se bo predvidoma naslednjič v tako bližino Zemlje vrnil šele čez več kot 6000, morda 7000 let. Kometi so sicer ostanki iz časov nastanka osončja pred 4,6 milijarde let. Gre za majhna telesa pretežno iz ledu, podobna asteroidom, ki pa se od njih ločijo po dolgem repu (komi), usmerjenem stran od Sonca. Od tod tudi ime repatica. Tirnica kometa lahko seka tudi tirnico Zemlje. Ko potuje Zemlja skozi področje z delci, ki jih je zapustil komet, se pojavi meteorski roj.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X