728×90 – glava
KAJ JE EPIDEMIJA PRINESLA V ŽIVLJENJE STAREJŠIH

KAJ JE EPIDEMIJA PRINESLA V ŽIVLJENJE STAREJŠIH

Prvega oktobra zaznamujemo mednarodni dan starejših. Starostna meja, kdaj je kdo star, ni jasno določena. V Sloveniji se običajno šteje za prelomnico dopolnjeno 65. leto starosti.

1. januarja letos je bilo med prebivalci Slovenije takih, ki so bili stari 65 ali več let, 424.000 ali 20 %. Pred desetimi leti jih je bilo 17%. Čez deset let naj bi jih po projekcijah prebivalstva bilo 24 %, čez petdeset let pa 31 %.Ker vse letošnje leto poteka v znamenju pandemije covida-19, se nanjo letos navezuje tudi glavna tema tega dne: Ali se zaradi pandemije kaj drugače spopadamo z vprašanjem starosti in staranja? Namen te teme je spodbuditi razpravo o zdravju starejših, njihovih zdravstvenih potrebah ter tudi o skrbi za lastno zdravje.

Mi smo se o tem, kako epidemija vpliva na življenje starejših, pogovarjali s Francem Slavincem, ki opravlja delo predsednika Zgornjepodravske pokrajinske zveze društev upokojencev, kamor spadajo tudi Slovenske gorice:

Franc Slavinec


Kot je povedal Slavinec, letos tudi mednarodnega dne starejših v društvih ne bodo posebej obeleževali, starejšim pa na srce polaga, da se ne predajo malodušju, pač pa ostanejo aktivni:

Franc Slavinec

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

X