V NADŠKOFIJSKI KARITAS MARIBOR 30 LET DOBROTE IN SOLIDARNOSTI

V NADŠKOFIJSKI KARITAS MARIBOR 30 LET DOBROTE IN SOLIDARNOSTI

Nadškofijska Karitas Maribor zaznamuje 30 let delovanja, kot so sporočili, je za njimi 30 let dobrote in solidarnosti, še naprej pa ostajajo glas revnih v družbi. Glas, ki združuje, povezuje, blaži, ogreva in opogumlja veliko ljudi.

V treh desetletjih je bilo skupaj zbranih in razdeljenih dobrih 17 milijonov evrov denarne pomoči, 790 ton oblačil, 6.500 ton hrane, 400 tisoč kosov šolskih potrebščin. V 92 Župnijskih karitas se vsako leto vključuje okoli 1.200 prostovoljcev, ki opravijo letno okoli 80 tisoč ur prostovoljnega dela ter nudijo najrazličnejšo pomoč približno 22 tisoč ljudem v stiski. Prvo desetletje delovanja so poleg elementarne pomoči po poplavah leta 1990 in pomoči beguncem zaznamovale mnoge stiske večjega števila brezposelnih.

Začetki drugega desetletnega obdobja zaznamujejo velika brezposelnost, vprašljive zaposlitve, kažejo se različne oblike izključenosti ter izkoriščanja, nevidna revščina, to obdobje pa je najbolj zaznamovala velika gospodarska kriza leta 2008. Tudi začetki tretjega desetletja so bili še močno zaznamovani s posledicami te gospodarske krize, tisti čas pa opredeljujejo še vedno večja brezposelnost, stečaji, velike osebne stiske, zaznati je vse pogostejše težave v duševnem zdravju. Še posebej se kaže ogroženost starejših, ki živijo sami z minimalno pokojnino.

Proti koncu tretjega desetletja je prepoznati vse večje razslojevanje, nove oblike odvisnosti in nove stiske v odnosih. Zagotovo pa se v današnjem času v ljudeh najbolj odraža situacija s koronavirusom. Generalni tajnik Nadškofijske karitas Maribor Darko Bračun več o tem, kako ljudje in organizacija občutijo ta poseben čas:

Darko Bračun

ODPOVED:
Po obdobju epidemije opažajo, da je veliko prosilcev izpostavilo poleg materialne tudi močno psihosocialno stisko. Vsi ljudje odprtega srca lahko pomagamo v akciji »Covid-19«, s poslanim SMS-om na 1919 s ključno besedo DAR5 darujemo 5 evrov za družine v stiski.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

X