ZA STANOVALCE DOMA SV. LENARTA IMA DELOVNA TERAPIJA VELIK POMEN

ZA STANOVALCE DOMA SV. LENARTA IMA DELOVNA TERAPIJA VELIK POMEN

Praznovanju mednarodnega dneva starejših, ki smo ga zaznamovali 1. oktobra, so se tudi letos pridružili v Domu sv. Lenarta.

Zaradi ukrepov, ki veljajo v času koronavirusa je bilo letošnje praznovanje sicer skromnejše, kljub temu pa so stanovalce doma zelo razveselili učenci ter njihove učiteljice in učitelji iz OŠ Voličina, ki so v okviru svojega tehniškega dneva z naslovom “Z roko v roki” za njih napisali mnogo lepih misli, jim poslali objeme ter izdelali razna darila.

Tako so v domu 1. oktobra na ogled postavili izdelke mladih rok iz OŠ Voličine in izdelke izpod pridnih rok njihovih stanovalk. Dogodek so obogatili z igranjem na harmoniko in recitacijami. Delovna terapevtka Doma sv. Lenart je spregovorila o pomenu aktivnosti delovne terapije in posredovala zbrane misli stanovalk o pomenu vključevanja v aktivnosti. Stanovalkam ta aktivnost prinaša veselje in zadovoljstvo, rečejo tudi, da jim tako prej mine čas.

Domska delovna terapevtka pa je ob tem izpostavila večjo, celo terapevtsko vrednost. Pri ročnih delih namreč stanovalci na telesni ravni ohranjajo svoje spretnosti, mišično moč, gibljivost in koordinacijo. Na kognitivni in čustveni ravni pa poskrbijo za ohranjanje znanja, krepijo spominske in druge mentalne sposobnosti, ob tem pa doživljajo zadovoljstvo in se veselijo uspeha, ko jim zadana naloga uspe. Ob sproščenem druženju in pogovorih v delavnici pa se izpostavijo in rešijo tudi kakšne dileme, skrbi in težave.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

X