Izjava župana Občine Lenart ob hitrem naraščanju okužb v občini

Izjava župana Občine Lenart ob hitrem naraščanju okužb v občini

Epidemija koronavirusne bolezni prihaja v fazo, ki bo težko obvladljiva, zato je sedaj skrajni čas, da vzamemo stvari resno in se izogibamo nenujnim stikom, ter tudi sicer izvajamo vse obvezne, kakor tudi vse priporočene ukrepe za zajezitev širjenja covid-19.

Tudi v Lenartu se virus nezadržno in hitro širi. V četrtek je bilo od 12 odvzetih vzorcev polovico pozitivnih, v petek je bilo pozitivnih 5 od 16 vzetih brisov.

Danes (v soboto, 24. oktobra) se je na daljavo sestal tudi štab Civolne zaščite občine Lenart in preučil situacijo. Lenarški župan Janez Kramberger je v popoldanskih urah pripravil izjavo, ki jo povzemamo v celoti:

Izjava župana Občine Lenart mag. Janeza Krambergerja ob hitrem naraščanju okužb v občini:

Danes se je sestal štab civilne zaščite (CZ) v ožjem krogu in na daljavo in smo preučili situacijo v naši občini. Moram takoj povedati, da je situacija resna in zaskrbljujoča. Namreč v četrtek je bilo vzetih 12 brisov, in 6 je bilo pozitivnih, se pravi 50-odstotkov. Naslednji dan, torej v petek, je bilo odvzetih 16 brisov in je 5 pozitivnih. Se pravi okužbe v naših občini konkretno rastejo in to je zaskrbljujoče.

Povedati pa moram, da smo v okviru štaba CZ pripravljeni, namreč med 1. in 2. valom smo uskladili načrt za zaščito in reševanje za primer pandemije oziroma epidemije. Torej pripravljene imamo v okviru načrta tudi dva prostora in sicer telovadnico v Voličini in telovadnico v Lenartu za primere, da se ločijo bela in rdeča cona v dveh pomembnih objektih, ki jih imamo tukaj v Lenartu – v mislih imam dom starejših Lenart in zavod Hrastovec. To bi, seveda če bi bilo potrebno, aktivirali in v skladu s tem načrtom imamo zagotovljena tako materialna kot finančna sredstva tista, ki so v skladu z načrtom potrebna.

Mi smo že v začetku drugega vala tudi zaprli vse naše prostore tako da smo na tak način želeli preprečiti nadaljnjo širjenje. Za primere ko morajo starši opravljati svoje delo, ki je povezano z zdravniško službo in drugimi službami, imamo organizirano varstvo otrok tako v Voličini kot v Lenartu. Sicer pa uslužbenci občinske uprave delamo na daljavo, imamo uvedeno dežurstvo, javno so objavljene vse telefonske številke na katere se ljudje lahko obrnejo, če imajo kakršnekoli probleme v povezavi z epidemijo.

Spoštovane občanke in občani!
Pozivam vas in vas tudi prosim, da vzamete stvari resno, da resno upoštevate navodila NIJZ. Ne znam si predstavljati, če bo izbruh epidemije takšen, lahko ostanemo brez zdravstvene službe, če bodo zdravstveni delavci zboleli ali v karanteni. Kot sem prej ugotavljal, lahko pridejo okužbe v te institucije kot so dom za starejše in zavod Hrastovec ali pa tudi seveda na druga območja in težko bomo te stvari obvladali.

Na nas je, da vzamemo stvari resno in preprečimo okužbo, namreč ta teden, ki prihaja, je teden počitnic. Morda se bodo počitnice nadaljevale še en teden, o tem bo odločilo pristojno ministrstvo, in to je idealna priložnost, da se stiki, obiski in vse stvari, da se pač čim bolj zmanjšajo in na tak način se prepreči širjenje virusa.

Ostanite zdravi in držite se predpisov, ki so predpisani.

Izjava župana Občine Lenart mag. Janeza Krambergerja

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

X