728×90 – glava
728×90 – glava
V OBČINI SVETA ANA LETOS ZMANJŠAN ODSTOTEK PREKOMERNO PREHRANJENIH OTROK

V OBČINI SVETA ANA LETOS ZMANJŠAN ODSTOTEK PREKOMERNO PREHRANJENIH OTROK

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje redno objavljajo izsledke letnih raziskav o zdravju v občinah. Tako lahko denimo zasledimo, da v občini Sveta Ana predstavlja zdravstveni problem prekomerna prehranjenost otrok, ki po njihovih izsledkih izstopa iz državnega povprečja.

Kot poudarjajo, gre za neke vrste „bolezen izobilja“ in premajhnega znanja in ozaveščenosti o zdravem prehranjevanju. Že lani je občina v ta namen pripravila posvetovanje s starši in predstavniki osnovne šole, na posvet so povabili tudi pediatrinjo in predstavnike lenarškega Centra za krepitev zdravja. Takrat so se pristojni iz osnovne šole s strokovnjaki za prehrano tudi dogovorili o ustreznih jedilnikih za malico, ki jo za otroke pripravljajo na šoli.

Kot je ob tem povedal župan Silvo Slaček, mora biti osnovna šola pri pripravi hrane otrokom zgled, kako je treba pripraviti zdrav obrok. Župan je še dodal, da zaradi priprave zdravih obrokov nekateri otroci malice vedno ne pojedo do konca, vendar meni, da je to bolje, kot da šola daje napačen zgled in jih ne vzgaja za zdravo življenje. Pravi tudi, da otroci prej ali slej sami spoznajo, kaj je dobro za njihovo zdravje.

Ob tem iz občine z veseljem sporočajo, da so se rezultati o prekomerni prehranjenosti otrok v Sveti Ani od lani do letos že izboljšali. Lani je bilo v občini Sveta Ana prekomerno prehranjenih 33,5 odstotka otrok, letos je ta odstotek padel na 31,4 odstotka. Za primerjavo – slovensko povprečje je 24,5 odstotka.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X