728×90 – glava
728×90 – glava
V MALEČNIKU OBNOVILI KATAKOMBE POD ŽUPNIJSKO CERKVIJO

V MALEČNIKU OBNOVILI KATAKOMBE POD ŽUPNIJSKO CERKVIJO

V Malečniku pri Mariboru, pod njihovo župnijsko cerkvijo Sv. Petra, se nahaja poseben prostor, ki odstira skrivnosti zgodovine.

Gre za edinstvene katakombe oziroma grobnice, ki so jih pod vodstvom župnijskega upravitelja Sebastijana Valentana obnovili in jih bodo, če bodo razmere dopuščale, 2. novembra prvič predstavili javnosti.

Sebastijan Valentan

Župnijski upravitelj gospod Sebastijan Valentan je povedal: “Skozi poseben vhod na zunanji desni strani cerkve svetega Petra, kjer je napis Bog se usmili verne krščanske duše v vicah, pridemo po devetnajstih stopnicah do res edinstvenih katakomb v Sloveniji.

Že davnega leta 1730 jih je dal postaviti takratni malečniški župnik dr. Janez Sittich (župnik v letih 1724 – 1759). Katakombe so dolge kar 12 in široke 4 metre.

Duhovnike in pomembnejše župljane, tudi plemiške rodbine, so že od nekdaj pokopavali v grobnicah pod cerkvijo. Ob cerkvah pa so bila nekoč in so ponekod še danes pokopališča. V skladu z Jožefinskimi reformami so morale cerkve grobnice, oziroma katakombe, zapreti za javnost. Marsikje so jih preprosto zasuli in tako je ostalo vse do danes.

V malečniških katakombah, ki se nahajajo skoraj pod celotno površino župnijske cerkve, je na vseh štirih straneh kar 64 grobnih niš ali rak. 14 od njih je zazidanih. V njih so pokopani duhovniki, pomembnejši krajani in tisti, ki so imeli posebne zasluge za župnijo.

Tik za oltarjem je častno mesto z desetimi grobimi nišami. Da gre za duhovnike, ki so tam pokopani ne dokazujejo le latinski napisi na teh kamnitih ploščah, ampak tudi barvne poslikave lobanj z rdečimi in črnimi duhovniški pokrivali.

Prenova naših malečniških katakomb je potekala ves mesec oktober. Potrebno je bilo izdelati idejni načrt kaj sploh prenoviti, česa se lotiti. Narejena je bila nova elektrifikacija s posebnimi visečimi svetilkami primernimi za tak sakralni prostor. Grobne niše in sam tlak je bilo potrebno očistiti. Narejeni so bili določeni posegi na pločevinastem delu oltarja. Starodavni nagrobni samo-stoječi spomenik, ki je ležal na neprimernem mestu zunaj, smo prenesli v katakombe in restavrirali tudi kamnit Marijin kip, katerega glavo smo po čudežu našli drugje.

Največji poseg predstavlja pa stena v kostnici, ki je po zamisli in izvedbi edinstvena v Sloveniji. Veliko dela je bilo storjenega in se na tem mestu resnično zahvalim vsem tistim, ki so pri tem pomagali.”

Foto: www.zupnija-malecnik.rkc.si

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X