728×90 – glava
728×90 – glava
PROTIKORONSKI UKREPI TUDI NA POMOČ DOPOLNILNIM DEJAVNOSTIM V KMETIJSTVU

PROTIKORONSKI UKREPI TUDI NA POMOČ DOPOLNILNIM DEJAVNOSTIM V KMETIJSTVU

Zaradi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa bo slovensko gospodarstvo – kot se že zdaj kaže – utrpelo dokaj hude posledice. Potem ko so se številne dejavnosti, samostojni podjetniki in kmetje po spomladanskih ukrepih komaj pobrali, je udaril drugi val epidemije in ponovno omejil njihovo dejavnost.

Vlada se z različnimi tako imenovanimi protikoronskimi ukrepi trudi, da bi omilila posledice. Že spomladi so bili tudi kmetje vsaj malo olajšani, ko je vlada sprejela protikoronski zakon, zdajšnji že šesti, pa bo ponovno posegel na področje pomoči praktično vsem sektorjem. Sem spadajo tudi dopolnilne dejavnosti v kmetijstvu. Govori Franci Ornik iz Kmetijsko svetovalne službe v Lenartu:

Franci Ornik

Predlog šestega protikoronskega zakona sicer na področju kmetijstva med drugim prinaša finančna nadomestila zaradi izpada dohodka v kmetijskih gospodarstvih in kritje stroškov odsotnosti zaposlenih v mesnopredelovalni industriji zaradi bolezni ali karantene, je povedal kmetijski minister Jože Podgoršek. Pri finančnih nadomestilih zaradi izpada dohodka gre za sektorsko nadomestilo za tiste sektorje, kjer bo padec dohodka presegel 30 odstotkov. Za uveljavljanje tega nadomestila so poleg tega predvideli bistvene poenostavitve.

Predvidena je tudi dodatna pomoč vinskemu sektorju, vendar je pogoj za to odločitev Evropske komisije o podaljšanju ukrepov za ta sektor v prihodnje leto. Če bo Bruselj prižgal zeleno luč, bo država spet sofinancirala krizno destilacijo in krizno skladiščenje vina ter zeleno trgatev.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X