728×90 – glava
728×90 – glava
Prihajajo boljši časi za izkoriščanje tople vode v Benediktu?

Prihajajo boljši časi za izkoriščanje tople vode v Benediktu?

Ministrstvo za infrasturkturo je pripravilo predlog Zakona o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije. V njem so predvideni državni cilji, pa tudi načini financiranja projektov na področju pridobivanja energije iz obnovljivih virov.

Predvsem se pozornost usmerja v samooskrbo z električno energijo iz obnovljivih virov, pa tudi uporabo energije in obnovljivih virov za ogrevanje, hlajenje ter drugo. V ta koncept sodi tudi geotermalna energija, od katere si v občini Benedikt že vrsto let veliko obetajo. Trenutno na tem področju ne potekajo nobene aktivnosti, vsekakor pa bi bilo tudi za to lokalno skupnost dobrodošlo izkoriščanje tega obnovljivega vira energije tudi v kmetijstvu. V Benediktu je bila geotermalna vrtina narejena že leta 2004, temperatura vode na 1857 metrih je 75 stopinj.

Kot poudarjajo strokovnjaki, tudi dr. Peter Kralj, direktor podjetja Gejzir, se mora geotermalna energija izkoriščati večstopenjsko. Takšna temperatura bi v Bendiktu denimo omogočala pridobivanje električne energije, plina ogljikovega dioksida, toplote, ki bi jo lahko uporabili ta ogrevanje rastlinjakov, stavb in tudi v termah, ki so bile v prvotnih planih. Župana Milana Repiča dejstvo, da je geotermalna energija uvrščena kot obnovljivi vir energije v nov Nacionalni energetski podnebni načrt, vlada pa je obljubila tudi sofinanciranje novih vrtin in postavitev pilotnih projektov, navdaja z veliko upanja.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X