728×90 – glava
60 LET DUHOVNIŠKE IN 40 LET ŠKOFOVSKE SLUŽBE FRANCA KRAMBERGERJA

60 LET DUHOVNIŠKE IN 40 LET ŠKOFOVSKE SLUŽBE FRANCA KRAMBERGERJA

Prav 21. decembra mineva 40 let škofovske službe, letos pa tudi mineva 60 let duhovniške nadškofa Franca Krambergerja.

Praznovanje obeh častitljivih obletnic je zaradi razmer zelo skromno. Kot je povedal, župnik v župniji Sv. Lenarta, Marjan Pučko v nedeljskem bogoslužju, je tudi tukajšnja župnija z nadškofom Krambergerjem zelo povezana, še bolj pa od kar tudi biva v Domu Svetega Lenarta.

Marjan Pučko

Msgr. dr. Franc Kramberger se je rodil 7. oktobra 1936 pri Svetem Lenartu v Slovenskih goricah. Bogoslovje je končal v Ljubljani, mašniško posvečenje pa je prejel 29. junija 1960 v mariborski stolnici sv. Janeza Krstnika, leta 1973 pa je še doktoriral. V letih službovanja je prevzel službo prefekta v Slomškovem dijaškem semenišču v Mariboru , bil je postulator v procesu za beatifikacijo škofa Antona Martina Slomška, imenovan je bil tudi za ravnatelja Slomškovega dijaškega semenišča.

Za mariborskega škofa ga je papež Janez Pavel II. imenoval 10. novembra 1980, škofovsko posvečenje pa je prejel 21. decembra 1980 v mariborski stolnici. Za škofovsko geslo si je izbral Marijine besede: „Zgodi se tvoja volja“. Franc Kramberger je bil predsednik Slovenske Karitas, kot član Slovenske škofovske konference je bil delegat na treh sinodah škofov v Rimu in na zasedanjih Sveta evropskih škofovskih konferenc in opravljal službo predsednika Slovenske škofovske konference.

Dne 29. junija 2006 je kot novi metropolit, mariborska škofija je bila namreč povzdignjena v metropolijo, iz rok papeža Benedikta XVI. v Rimu prejel palij, ki predstavlja vez metropolita z rimskim papežem in znamenje metropolitove oblasti v cerkveni pokrajini, 24. septembra 2006 pa je bil v Mariboru umeščen kot prvi mariborski nadškof in metropolit. Leta 2005 je postal tudi častni občan občine Lenart.

Odkar je upokojen, biva v Domu Svetega Lenarta v Lenartu v Slovenskih goricah.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

X