728×90 – glava
728×90 – glava
LETOS IMAMO SPET MOŽNOST, DA BOŽIČ DOŽIVIMO KOT DRUŽINSKI PRAZNIK

LETOS IMAMO SPET MOŽNOST, DA BOŽIČ DOŽIVIMO KOT DRUŽINSKI PRAZNIK

Letošnji božični prazniki bodo zaradi epidemije novega koronavirusa drugačni, kot smo ga bili ljudje vajeni, imamo pa priložnost, da ga doživimo kot družinski praznik.

Božič je tradicionalni krščanski praznik, ki ga v katoliških in protestantskih državah praznujemo 25. decembra kot spomin na rojstvo Jezusa Kristusa. Praznik zaključuje čas adventa in začenja božični čas, ki se v liturgičnem letu konča na nedeljo po Gospodovem razglašenju. V večini pravoslavnih cerkva božič praznujejo s 6. na 7. januar zaradi uporabe julijanskega koledarja. V številnih državah – tudi pri nas – je božič državni praznik ali dela prosti dan, praznujejo pa ga tudi mnogi nekristjani in neverni, predvsem kot družinski praznik in del novoletnih počitnic, ki se začenjajo s tem dnem.

Letošnji božič bo – podobno kot že letošnji velikonočni prazniki – zaznamovan z ukrepi okoli epidemije, manj bo predvsem druženja, drugačno bo morda tudi obdarovanje zaradi omejeno odprtih trgovin. Kot je za našo radijsko postajo povedal rektor vikariata in dolgoletni direktor Zavoda Antona Martina Slomška dr. Ivan Štuhec, je morda prav letos priložnost, da se vrnemo h koreninam tega predvsem družinskega praznika:

Ivan ŠtuhecTudi mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl je poudaril, da je ključno notranje doživljanje božiča in njegovega sporočila. Katoliške družine na predvečer božiča postavijo jaslice, okrasijo smrečico, gospodinje pripravijo večerjo, ob kateri se zbere vsa družina. Del božiča je tudi molitev in obisk polnočnice. Teh letos zaradi znanih razlogov ne bo, na televiziji, po radiu in na spletu bodo prenosi večernih svetih maš in takrat bo zazvenela tudi pesem sveta noč, ki je nepogrešljiv del božiča. Mi smo se o tem kakšen je pomen božiča za sodobno družino, pogovarjali z Robijem Sekavčnikom, župnikom iz župnije Sv. Jakoba:

Robi Sekavčnik


Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X