728×90 – glava
728×90 – glava
VELIKA NOČ ŠE KAJ VEČ KOT SAMO POLNE MIZE

VELIKA NOČ ŠE KAJ VEČ KOT SAMO POLNE MIZE

Veliki petek je dan, ko se spomnimo Jezusovega trpljenja in smrti na križu. V Katoliški Cerkvi na veliki petek velja strogi post. Simbolika tega dne pa nas vzpodbuja, da tudi mi z odpovedovanjem naredimo kaj dobrega zase in za vse ljudi, je spomnil Marjan Pučko, župnik v župniji Sv. Lenarta:

Marjan Pučko


Velika sobota je dan celodnevnega češčenja Jezusa v Božjem grobu, kamor je bil prenesen na veliki petek. Sicer pa na ta dan pripravljamo jedi za žegen oziroma velikonočno košaro:

Marjan Pučko


Med vsemi prazniki je prav velika noč tista, ki je neločljivo povezana s kulinariko. Osrednje mesto ima praznični kruh, tudi potica, manjkati ne smejo jajca, ki predstavljajo kaplje krvi, okrašene pisanke so simbol novega življenja, pa seveda hren in šunka oziroma jagnje. Peka kruh ni tako zahtevna in se je lahko lotimo tudi doma je prepričana Jožica Kramberger:

Jožica Kramberger


Barvanje pirhov je opravilo, pri katerem lahko izrazimo svojo kreativnost, še vedno pa se gospodinje najraje zatečejo k tradiciji in naravi. Govori Frančišča Šafarič – Beba, umetnica, ki je znana po čudovito poslikanih pisankah:

Frančiška Šafarič – Beba

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X