728×90 – glava
728×90 – glava
V MARIBORU 1. DRŽAVNO PRVENSTVO IGRALCEV NAMIZNEGA TENISA S PARKINSONOVO BOLEZNIJO

V MARIBORU 1. DRŽAVNO PRVENSTVO IGRALCEV NAMIZNEGA TENISA S PARKINSONOVO BOLEZNIJO

Parkinsonova bolezen je kronična in neozdravljiva bolezen osrednjega živčevja zaradi propada nevronov v možganih, ki proizvajajo dopamin. Zdravila, ki so na voljo, le lajšajo simptome, sicer pa zdravniki za podaljšanje samostojnosti pri gibanju priporočajo redno telesno vadbo.

Tudi v društvu Trepetlika, ki združuje bolnike s Parkinsonovo boleznijo v Sloveniji, posebno pozornost namenjajo promociji telesne vadbe, prilagojene bolniku, in sicer so primerni telovadba, plavanje, ples in hoja. Še posebej primeren – celo kot terapija – pa je namizni tenis. Več o tem nam je povedal Mirko Kozar iz Cerkvenjaka, član društva Trepetlika, ki tudi sam boleha za to boleznijo:

Potem ko so ugotovili, kako pozitivno namizni tenis vpliva na bolnike s Parkinsonovo boleznijo, so tudi zaradi promocije in ozaveščanja o tem leta 2019 organizirali 1. svetovno prvenstvo. Letos septembra se tako obeta že 2. svetovno prvenstvo, ki bo v Berlinu. Še prej pa pri nas pripravljajo državno prvenstvo, ki bo že ta konec tedna:

Ob tem upajo, da se jim bo uspelo udeležiti svetovnega prvenstva v Berlinu. Ker stroški udeležbe niso majhni, krijejo pa jih sami, bo vsaka pomoč dobrodošla:

Vsi, ki bi želeli pomagati slovenski reprezentanci pri udeležbi na svetovnem prvenstvu v Berlinu – z SMS sporočilom lahko darujete 5 evrov društvu Trepetlika: na številko 1919 pošljete sporočilo s ključno besedo PING5.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X