728×90 – glava
728×90 – glava
V LOVRENCU NA POHORJU BREZPLAČNI PREVOZI ZA STAREJŠE PONOVNO V POLNEM OBSEGU

V LOVRENCU NA POHORJU BREZPLAČNI PREVOZI ZA STAREJŠE PONOVNO V POLNEM OBSEGU

PROSTOFER je skovanka iz besed “prostovoljni” in “šofer”. Dejansko pa gre za vseslovenski prostovoljski projekt za mobilnost starejših. na eni strani so starejše osebe, ki potrebujejo prevoz in ne zmorejo uporabljati javnih in plačljivih prevozov, na drugi strani pa starejši aktivni vozniki, ki radi priskočijo na pomoč.

Tudi v Občini Lovrenc so vključeni v ta projekt, brezplačne prevoze za starejše tam izvajajo že od od decembra 2019. Za organizacijo in koordinacijo prevozov skrbi Zavod Danica Lovrenc na Pohorju, za rezervacijo prevozov pa sodeluje s klicnim centrom Zlata mreža. Nakup avtomobila in stroške, nastale z brezplačnimi prevozi, krije Občina Lovrenc na Pohorju.

Od decembra 2019 so prostovoljci v Lovrencu na Pohorju naredili okoli 6 tisoč km brezplačnih prevozov starejših občanov, prevoze je koristilo okoli 40 rednih in občasnih uporabnikov. Aktivno vključenih je 14 prostovoljcev šoferjev, ki z veseljem in zanosom opravljajo svoje zadolžitve. Zaradi nevarnosti okužbe s Covid-19 so ti prevozi v preteklem obdobju potekali v zelo okrnjeni obliki, prevoze pa so z majem ponovno vzpostavili v polnem obsegu.

V Lovrencu ugotavljajo, da se je kvaliteta življenja starejših občanov z večjo mobilnostjo močno izboljšala, saj se je povečala njihova neodvisnost, socialni stiki so se okrepili, okrepila sta se medsebojna pomoč in sodelovanje. Težave, ki so se pojavljale predvsem, ko so svojci v službi, ko starejši več ne morejo koristiti javnih prevozov, so odpravljene oz. zmanjšane. Starejši največkrat potrebujejo storitev brezplačnih prevozov do zdravstvenih institucij, za katere ne morejo pridobiti prevoza pri svojem zdravniku, do javnih ustanov, do nakupovalnih centrov, ipd.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X