728×90 – glava
728×90 – glava
FOTO: Ston – mesto kamnitega obzidja

FOTO: Ston – mesto kamnitega obzidja

Čar Dalmacije so idilični jadranski otoki, plaže ter pomniki iz strarorimskih, starohrvaških in beneških časov. In med mesteci, ki so spomenik že same po sebi, je zagotovo Ston.

Veliki in Mali Ston, ki ležita na ožini in Pelješac povezujeta s kopnim. Že od nekdaj se ljudje tu preživljajo z gojenjem školjk in ostrig, daleč naokrog pa je kraj poznan po obrambnem zidu, ki ga je v 14. stoletju načrtno zgradila Dubrovniška republika. Gre za skoraj 6 kilometrov dolg niz zidu s stražnimi stolpi, braniki in obrambnimi objekti, ki so nekoč branili ozemlje pred vdori Turkov in kot zlato čuvali sol, tudi v času zadnje domovinske vojne pa so odigrali pomembno vlogo.


Mi za sprehod po obzidju nismo imeli časa, smo si pa ogledali tamkajšnje soline in vse pomembnejše stavbe tega kamnitega mesteca.

Po Stonu nas je popeljal domačin Anton Frankovič, ki ima v lasti tudi oljarno, kjer na star tradicionalni način stiskajo olivno olje. Olje je hladno stiskano in ima glede na sorto različne arome.


Ob pokušini olja, pa smo okusili tudi druge dobrote, kot je sir in pršut, vse skupaj pa poplaknili z domačim črnim vinom, po katerem je Pelješac znan daleč naokrog. Tukaj raste trta vrste plavac mali. Njeno grozdje iztisnejo v rdeče vino polnega okusa – najbolj znani sta postup in dingač.

Sorodni prispevki

1 komentar

  1. anica maras

    Hvala ,da lahko vidimo slike prek računalnika ! Mi ki smo ostali ! kot že nekajkrat doma ! l.p.anica maras

    Reply

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X