728×90 – glava
728×90 – glava
VLADA V PODRAVJU: MINISTER VRTOVEC OBISKAL LENART, MINISTRICA JAKLITSCH PA ZAVRH

VLADA V PODRAVJU: MINISTER VRTOVEC OBISKAL LENART, MINISTRICA JAKLITSCH PA ZAVRH

V sredo, 30. junija, se je na obisku v Podravju mudila slovenska vlada. Vsi ministri so imeli več ogledov v Mariboru in na Ptuju, ločeno pa so obiskali posamezne kraje po celotnem Podravju.

Vlada premierja Janeza Janše je obisk v Podravju sklenila z javno tribuno v mariborski Kadetnici. Župani, gospodarstveniki in drugi so pozvali k večjim vlaganjem države v osnovno zdravstvo, razvojne institucije na vzhodu države ter zasebne visokošolske zavode. Predsednik vlade je poudaril, da je treba govoriti o razvoju, ki ohranja mlade doma, še posebej izobražene. Navedel je, da je podravska regija druga največja regija v državi, ima največ vinogradov, kmetijskih zemljišč, hkrati pa ima drugo najnižje število študentov na tisoč prebivalcev in drugi najvišji delež gospodinjstev, ki s svojimi prihodki težko preživijo. Spregovoril je tudi o nacionalnem načrtu za okrevanje in odpornost, iz katerega si tudi ta regija obeta številna vlaganja.

Minister za zdravje Janez Poklukar je potrdil, da je vlada prižgala zeleno luč za izgradnjo urgentnega centra na Ptuju. Zanj bo država prispevala 4,4 milijona evrov.

Ministri iz vrst stranke NSi Matej Tonin, Janez Cigler Kralj in Jernej Vrtovec so v skupni izjavi za medije ob koncu vladnega obiska Podravja izpostavili, da trg dela tudi v Podravju okreva, da se obetajo nadaljnje naložbe v prometno infrastrukturo in tudi v institucionalno varstvo starejših. Podpisan je bil sporazum o obnovi in dograditvi doma starejših v Slovenski Bistrici, v Mariboru pa so odkrili temeljni kamen za naložbo v začasne namestitve v domu starejših Tezno.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je na sestanku s predstavniki Mestne občine Maribor predstavil projekt vzpostavitve multimodalnega logističnega centra na mariborskem letališču. Za zahodno obvoznico ocenjuje, da se bo gradnja začela v začetku prihodnjega leta, naklonjen pa je načeloma tudi ideji o izgradnji predora pod mestom. Župan Arsenovič upa, da bodo z gradnjo predora lahko začeli najkasneje v letu 2024, financirala bi jo država.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je v okviru vladnega obiska Podravja obiskal mejni prehod Gruškovje, kjer se je seznanil s problematiko pretočnosti, ki je najbolj pereča v času poletne turistične sezone. Občine ob celotni južni schengenski meji bodo tudi letos prejele sredstva zaradi povečanih stroškov ob nadzoru državne meje, skupno 2,5 milijona evrov.

V Lenartu so gostili dva ministra. Infrastrukturni minister Andrej Vrtovec je z županom Janezom Krambergerjem govoril predvsem o gradnji lenarške severne obvoznice, ki bodo jo predvidoma začeli graditi prihodnje leto in o izgradnji kolesarskih poti po vseh Slovenskih goricah:

Na obisku pri nas je bila ministrica za Slovence po svetu in zamejce Helena Jaklitsch, kjer se je srečala z županoma občine Lenart in občine Sveta Ana. Na kratko so ji predstavili dva uspešno izvedena Interreg projekta, v katerih so sodelovali z našimi rojaki s Porabja in s Hrvaške. Dotaknili pa so se tudi povezave Rudolfa Maistra s tem območjem, ministrici so razkazali njegovo spominsko sobo, srečanje je namreč potekalo v Maistrovi vili v Zavrhu:

V okviru vladnega regijskega obiska Podravja je gospodarski minister Zdravko Počivalšek med drugim obiskal Dornavo, Cirkulane, Markovce. Minister za zunanje zadeve Anže Logar je bil na Ptuju, v Hočah in Jarenini, minister za kulturo Vasko Simoniti je obiskal občino Duplek. Šolska ministrica Simona Kustec se je mudila v Ormožu, infrastrukturna delegacija je bila tudi v Rušah, Kidričevem, kmetijska v Framu, na Sv. Duhu na Ostrem vrhu in v Zg. Kungoti, prav vsi ministri pa so več ogledov imeli na Ptuju in v Mariboru.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X