728×90 – glava
728×90 – glava
V GORNJI RADGONI DANES 20. SPOMINSKI POHOD OB MEJI

V GORNJI RADGONI DANES 20. SPOMINSKI POHOD OB MEJI

Potem ko je Slovenija 26. junija 1991 na ljudskem zborovanju na Trgu republike v Ljubljani slovesno razglasila svojo neodvisnost, se je začela tako imenovana 10-dnevna vojna za Slovenijo. Dogajanje se je skoncentriralo na mejne prehode, na našem koncu sta bila najbolj na udaru Šentilj in Gornja Radgona.

Zgodba o vojni v Gornji Radgoni se je začela 28. junija 1991, ko je oklepna kolona polkovnika Popova zavzela tamkajšnji mejni prehod. 3. julij je bil ključen – pri Vidmu ob Ščavnici je potekal spopad z oklepno kolono JLA, ta je bila dokončno ustavljena v Radencih. Uspešen je bil napad na oklepno kolono na Kogu. Tisti dan je tudi JLA sprejela dogovor o ustavitvi ognja. 4. julija so bili v slovenskih rokah vsi mejni prehodi.

Pomembno vlogo v spopadih in obrambi v Radencih in Gornji Radgoni so imeli tudi pripadniki Teritorialne obrambe iz Slovenskih goric. Govori predsednik lenarškega območnega Združenja veteranov vojne za Slovenijo Andrej Kocbek:

V Gornji Radgoni danes, 3. julija, pripravljajo Osrednjo občinsko slovesnost ob 30-letnici samostojne Slovenije. Ob 16. uri se bo začel 20. spominski pohod ob meji – od Radencev do Gornje Radgone, ob 18-ih 30 bo na razgledni ploščadi ob Muri pred Mostom prijateljstva sprejem plavalca Martina Strela, ki bo plaval po Muri od Sladkega Vrha do Gornje Radgone. Ob 19. uri bo v spominskem parku Nikoli več na Maistrovem trgu v Gornji Radgoni Osrednja slovesnost ob 30-letnici samostojne Republike Slovenije in v spomin na odhod zadnjega agresorskega vojaka iz Gornje Radgone.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X