728×90 – glava
728×90 – glava
PRVA LIPA, POSAJENA V SAMOSTOJNI SLOVENIJI, ŽE 30 LET RASTE V KOZJAKU NAD PESNICO

PRVA LIPA, POSAJENA V SAMOSTOJNI SLOVENIJI, ŽE 30 LET RASTE V KOZJAKU NAD PESNICO

Že pred uradno osamosvojitvijo Slovenije, 23. junija leta 1991, je družina Franca Sternada iz Kozjaka nad Pesnico v Sp. Kungoti pred svojo domačijo posadila prvo »samostojno« lipo v Sloveniji, simbol slovenstva. Letos, ko od zgodovinskih trenutkov mineva 30 let, pa so ob tej lipi odkrili spominsko obeležje.

Na slovesnem dogodku je navzoče pozdravila in nagovorila tudi županja Občine Kungota, Tamara Šnofl, ki je ob tem povedala, da je ta dan „nekaj posebnega, posebnega za družino Sternad in občane Občine Kungota. Zakaj? Zato, ker je natanko pred 30-imi leti na tem mestu, kjer zdaj dominira ta prekrasna lipa, družina Sternad s prijatelji zasadila prvo tako imenovano samostojno lipo. Družina Sternad je pravzaprav  s tem simbolnim dejanjem zasadila dobesedno prvo lipo na območju naše države in to celo nekoliko prej, torej dva dni preden je Slovenija uradno postala samostojna in neodvisna država.« Zaključila je z mislijo, da imeti svojo državo ni samoumevno, ampak je privilegij, ki ga moramo negovati in ceniti, imeti več medsebojnega zaupanja, ki naj preplavi celotno Slovenijo in tako omogoči nam ter novim rodovom živeti v urejeni, prijazni in priložnosti polni domovini.

Kot je zapisal Drago Korade, na odkritju obeležja tudi ni manjkalo izpovedi spominov takrat negotovih trenutkov akterja posaditve lipe Franca Sternada. Sternad se spominja Večerovega fotografa, ki je želel fotografijo zasaditve te lipe in že naslednji dan, 24. junij 1991, je bila objavljena na  Večerovi naslovnici. Ob veselem zanosu pri lipi pa je že sledilo nekaj negotovih dni za Sternada, saj je dobival telefonske klice iz takratnega poveljstva JLA v Mariboru, da se mora pri njih zglasiti. Ker so telefonske grožnje postajale vedno hujše, se je z družino začasno umaknil na Šober v okolici Urbana. Sosedi znajo povedati, da so Sternada z vojaškimi vozili JLA nekaj dni iskali z namenom, da ga peljejo na zaslišanje zaradi, po njihovem, provokacije z lipo. Ko pa so se razmere zaostrile v širšem slovenskem prostoru, pa se predstavniki JLA niso več pojavljali v Sp. Kungoti z namenom iskanja Sternada. Franc Sternad je šele po 30-ih letih na pobudo sina Milka Sternada začel odstirati spomine, povezane s prvo samostojno lipo.

Na spominskem obeležju Občine Kungota je zapis: »Ob 30. obletnici zasaditve prve SAMOSTOJNE LIPE pred uradno razglasitvijo samostojnosti Republike Slovenije.«


Odkritju obeležja je sledil še družabni del za vse udeležence prireditve, med katerimi so bili poslanec Marjan Pojbič, podžupan Občine Kungota Rudi Matjašič, predsednica Vaške skupnosti Sp. Kungota Metka Ornik, občinski svetniki, delavci občinske uprave in drugi. Svečinska vinska kraljica Jožica Gornik je promovirala svečinska vina, domačini pa so poskrbeli za prigrizek. Ker je lipa blagodejno hladila v vročem dnevu, so še pozno v noč pod njo obujali spomine na »hude dni« in tudi zapeli “Pod lipico zeleno …”, ki je donela po Sp. Kungoti, je še sporočil Drago Korade.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X