728×90 – glava
728×90 – glava
V ŽUPNIŠČU V MALEČNIKU ODPRLI GLASERJEV SALON

V ŽUPNIŠČU V MALEČNIKU ODPRLI GLASERJEV SALON

V župnišču v Malečniku, ki je po ugotovitvah priznanega umetnostnega zgodovinarja Jožeta Curka stalo že vsaj leta 1338, so v ponedeljek, 28. junija, otvorili Glaserjev salon z galerijo umetniških del. Otvoritev sovpada z 215. obletnico rojstva Marka Glaserja, po katerem se salon tudi imenuje, in s 30-letnico slovenske samostojnosti.


Pri odprtju Glaserjevega salona gre za edinstven dogodek, saj bo to prva umetnostna galerija v kraju, ki bo dopolnjevala trenutno turistično ponudbo. V župnišču je bil že doslej salon, ki pa je služil internim namenom. Ker ga je preuredil in opremil prav Marko Glaser, bodo salon poimenovali po njem. Glaserjev salon in oba predprostora s stopniščem sta bila v letošnjem letu obnovljena, obnova pa je potekala pod vodstvom mariborske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Historične elemente prostorov so restavrirali.

V Glaserjevem salonu z galerijo bo razstavljenih preko 20 umetniških del iz 17., 18. in 19. stoletja s pripadajočim pohištvom. Tam bo stalna razstava, medtem ko bo v galerijskem delu možnost za občasne razstave. Del stalne razstave bo tudi izredno dragocena tkanina – mašni plašč Marka Glaserja, ki ima z zlatimi nitmi izvezene njegove inicialke. Salon z galerijo bo namenjen tudi organiziranju koncertov komornih zasedb.

Poleg kakovostne umetniško-kulturne vrednosti bo salon z galerijo ponujal možnost za izobraževanje in spoznavanje umetnosti določenega časovnega obdobja, kar bo vsekakor pomemben doprinos za kraj in slovenski prostor, prav tako pa bo v njem priložnost za povezovanje in čezmejno sodelovanje med narodi, saj so umetniki, ki so avtorji umetniških del, bili tudi avstrijskega porekla, na slikah pa so upodobljene osebnosti iz Japonske, Grčije in Egipta. Prostor bo nudil priložnost otrokom, da se bodo tudi sami poizkusili v umetniškem ustvarjanju, pa tudi odraslim, saj v njem že načrtujejo raznovrstne delavnice.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X