728×90 – glava
728×90 – glava
100 LET ČEBELARSKEGA DRUŠTVA LOVRENC NA POHORJU

100 LET ČEBELARSKEGA DRUŠTVA LOVRENC NA POHORJU

Čebelarsko društvo Lovrenc v tem letu zaznamuje 100 let delovanja. Društvo je ob stoletnici izdalo zbornik, v katerem so poleg zgodovinskega razvoja predstavljeni tudi vsi lovrenški čebelarji.

V Lovrencu na Pohorju so v juniju gostili 19. vseslovenski čebelarski praznik. To je bila za Čebelarsko društvo Lovrenc tudi priložnost, da zaznamujejo svetovni dan čebel, predvsem pa stoletnico delovanja društva. Na slovesnosti so gostili predstavnike 73-ih čebelarskih društev iz vse Slovenije. Zbrane so nagovorili predsednica domačega društva Angela Obrulj, predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, minister za kmetijstvo Jože Podgoršek ter predsednik čebelarske zveze Maribor Vlado Vogrinec. Med gosti je bil tudi češki minister za kmetijstvo Miroslav Toman, ki je poudaril, kako visoko cenjena je kranjska sivka med češkimi čebelarji. Na prireditvi so podelili priznanja za izjemne dosežke pri vzgoji čebel in pridelavi medu.

Čebelarjenje na lovrenškem območju sicer sega v 11. in 12. stoletje, ko so kmetije za benediktinski samostan poleg medu zbirale čebelji vosek za izdelavo cerkvenih sveč. Po legendi so se Lovrenčani s pomočjo čebel tudi ubranili turških vpadov v 15. stoletju – takrat bi naj čebelje panje valili s Falske pečine nad turško konjenico, opikani Turki pa bi naj s konji vred zgrmeli v deročo Dravo.

Skozi 100 let Čebelarskega društva Lovrenc na Pohorju nas je popeljala predsednica tega društva Angela Obrulj:

Pred letošnjo obletnico so v društvu obnovili učno pot, postavili so nov šolski čebelnjak, prebarvali osrednjo stavbo ter namestili nove mize in klopi.

Foto: Čebelarsko društvo Lovrenc na Pohorju

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X