728×90 – glava
728×90 – glava
MAISTROVA KLET V ZAVRHU DANES URADNO ODPIRA SVOJA VRATA

MAISTROVA KLET V ZAVRHU DANES URADNO ODPIRA SVOJA VRATA

V sklopu projekta Završki CEKOR je v Zavrhu ponovno oživela klet, znana pod imenom Maistrova klet. Cilj projekta je vključitev lokalnih ponudnikov in prebivalcev v turistično ponudbo in oživitev Zavrha kot turistične točke in mesta izvedbe kulturnih dogodkov.

Štupičeva vila je skozi čas dosti krat spreminjala lastnika in namembnost, Občina Lenart pa jo je odkupila leta 2016. Naslednje leto so obnovili streho, leta 2018 pa uredili prostore vile in zunanji plato. Leta 2018 so v obnovljeni vili uredili stalno muzejsko postavitev Maister po Maistru.


Leta 2021 je Občina Lenart obnovila še kletne prostore, v katerih je zdaj zaživel projekt Završki CEKOR. V sklopu tega projekta so odprli Kavarno Maistrova klet Zavrh, ki skrbi za izbrano turistično ponudbo domačih izdelkov, spominkov in osnovno gostinsko ponudbo za obiskovalce Zavrha.

Kot je za Ovtarjeve novice povedal lokalni partner projekta Mišel Vugrinec, je to hkrati tudi priložnost za osnovnošolsko in srednješolsko mladino, saj bodo odslej zanimive izobraževalne vsebine še bolj dostopne, tudi v času počitnic, ko bodo izvajali različne delavnice, usmerjene predvsem v obujanje tradicionalnih obrti in vsebine, povezane z generalom Maistrom. Vugrinec še pove, da bi lahko Zavrh postal središče slovenjegoriškega turizma, namenjen tako družinam kot pohodnikom in kolesarjem ter izletnikom, ki so jim blizu bogata lokalna kulinarika, pestra preteklost in kultura. Na drugi strani pa je njegova želja tudi, da bi Zavrh postal na nek način »dnevna soba« tudi za lokalno prebivalstvo, kot prostor, kjer bi se ljudje srečevali, si izmenjavali ideje in se povezovali.

V sklopu delovanja kavarne je možen tudi ogled muzeja – Spominske sobe Rudolfa Maistra. Občina Lenart bo ob ploščadi Maistrove vila uredila tudi otroška motorična igrala. Želja je, da bi tukaj omogočili tudi poletni kino na prostem.

Uradna otvoritev Maistrove kleti bo v soboto, 17. julija, s koncertom Žana Serčiča.

FOTO: Facebook Maistrova klet Zavrh

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X