728×90 – glava
728×90 – glava
VRTEC IN ŠOLA STA NUJNA ZA ZDRAV RAZVOJ OTROK IN MLADOSTNIKOV

VRTEC IN ŠOLA STA NUJNA ZA ZDRAV RAZVOJ OTROK IN MLADOSTNIKOV

Psihologi in drugi svetovalni delavci v vrtcih in šolah se pripravljajo na začetek šolskega leta in na to, kako se čim bolje spoprijeti s posledicami aktualne epidemije. V Društvu psihologov Slovenije opozarjajo, da sta vrtec in šola nujna za zdrav razvoj otrok in mladostnikov. Zato je pomembno, da tudi v primeru razraščanja epidemije ostaneta čim dlje odprta oz. da svoje dejavnosti v izjemnih situacijah čim bolje prilagodita njihovim razvojnim in učnim potrebam.

Pedopsihiatrinja Hojka Gregorič Kumperščak pa je pred začetkom šolskega leta in ob novem valu epidemije opozorila, da lahko znova pričakujemo povečevanje stik otrok in mladostnikov na področju duševnega zdravja.

Kaj so v času lanskega zaprtja šol in v času po tem pri otrocih in mladostnikih opazili pediatri, pa nam je povedal Matjaž Homšak, pediater koncesionar v ZD Lenart:

Ob duševnih stiskah so se v času zaprtja šol pojavile še druge težave – šolski športni karton za lansko šolsko leto je namreč pokazal, da je šolanje na daljavo otrokom prineslo debelost, upad gibanja in digitalno zasvojenost.

Ravnatelj OŠ Lenart Marjan Zadravec je ob zaključku lanskega šolskega leta opozoril predvsem na upad gibanja in nezdravo hrano:

Kot je ob tem poudarila pedopsihiatrinja Hojka Gregorič Kumperščak, je pomembno, da kot družba naredimo vse, da se ne bo več zapiralo šol in družbenega življenja. Če bi se kot družba zadostno precepili, bi pokazali solidarnost nazaj do skupine, ki je bila očitno najbolj oškodovana, najbolj prezrta v času epidemije, še meni pedopsihiatrinja. Ob tem še velja spomniti, da lahko starši za otrokovo psihično zdravje največ naredijo s tem, da so tudi sami v dobri duševni kondiciji.

1. septembra se pouk začenja, kakor se je junija končal – po modelu B, torej v tako imenovanih mehurčkih. Novost je izpolnjevanje pogoja PCT. Ravnatelji ob tem srčno upajo, da ne bo spet prišlo do zapiranja šol. Kot nam je še povedal ravnatelj OŠ Lenart Marjan Zadravec, so se v lanskem letu tudi v šolah veliko naučili iz situacije, se prilagodili in izvajanje pouka v tako imenovanih mehurčkih je menda učinkovito, ponovno zapiranje šol bi lahko še poglobilo težave učencev, ki jih je povzročila predvsem socialna izolacija in pomanjkanje gibanja:

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X