728×90 – glava
728×90 – glava
Nasveti Veterinarske bolnice Lenart

Nasveti Veterinarske bolnice Lenart

V sodelovanju z VETERINARSKO BOLNICO LENART vam pripravljamo nasvete, ki jih najdete tukaj, lahko pa jim prisluhnete na valovih našega radia vsak prvi in tretji ponedeljek v mesecu ob 9:20 uri.

PRI PSIH PORAST SRČNE GLISTE TUDI NA OBMOČJU SLOVENSKIH GORIC

Veterinarji v lenarški veterinarski bolnici v zadnjem času opažajo porast bolezni tako imenovane srčne gliste pri psih. Gre za parazitarno bolezen, ki jo povzroča Dirofillaria immitis ali tako imenovana srčna glista. Prenašajo jo komarji. Končni gostitelji, pri katerih se razvijejo odrasle oblike, so psi, lahko pa tudi mačke in ostali mesojedi. Redkeje in z blažjimi znaki se lahko okuži tudi človek. Za razvoj bolezni je potrebna visoka temperatura (nad 25 ˚C), zato se kuža ne more okužiti povsod, ampak le na določenih območjih. Pri nas je to na obali, kot nam je povedala Štefi Praprotnik Borko iz Veterinarske bolnice Lenart, pa se v zadnjem obdobju ta bolezen pojavlja tudi pri nas, na območju Slovenskih goric. Pomembno je, da se bolezen odkrije v začetni fazi:

Štefi Praprotnik Borko

Ker se v zadnjem času v Slovenskih goricah bolezen pojavlja tudi pri živalih, ki niso potovale, lenarški veterinarji svetujejo testiranje, predvsem za tiste, ki živijo v okolici jezer, stoječih voda ali imajo na takšnem območju redne sprehajalne poti.

ODDAJE – NASVETI VETERINARSKE BOLNICE LENART

O SRČNI GLISTI
VEKTORSKO PRENOSLJIVE BOLEZNI

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

X