728×90 – glava
728×90 – glava
SLOVENSKI PREDSTAVNIKI NA 2. SVETOVNEM PRVENSTVU V NAMIZNEM TENISU BOLNIKOV S PARKINSONOVO BOLEZNIJO POSEGLI PO NAJVIŠJIH ODLIČJIH

SLOVENSKI PREDSTAVNIKI NA 2. SVETOVNEM PRVENSTVU V NAMIZNEM TENISU BOLNIKOV S PARKINSONOVO BOLEZNIJO POSEGLI PO NAJVIŠJIH ODLIČJIH

Od 9. do 11. septembra je v Berlinu potekalo 2. svetovno prvenstvo v namiznem tenisu bolnikov s Parkinsonovo boleznijo.

Prvenstvo je bilo letos za Slovenijo posebno zato, ker so se ga udeležili tudi slovenski predstavniki – člani ekipe, ki sicer trenira v mariborski Dvorani Tabor. V slovenski reprezentanci je bil tudi Mirko Kozar iz Cerkvenjaka, ki je za nas strnil vtise s tekmovanja, povedal pa tudi, da so prišli domov s štirimi odličji:

Mirko Kozar

Že dve leti je, odkar so v Mariboru Parkinsonovi bolniki, člani društva Trepetlika, na pobudo Vinka Kurenta in s trenerjem Gregorjem Komcem pričeli z igranjem namiznega tenisa kot nefarmakološke terapije za upočasnjevanje napredovanja Parkinsonove bolezni. Do danes se je vadbi pridružilo 26 bolnikov, kar predstavlja tudi v svetu eno največjih vadbenih skupin.

Parkinsonova bolezen je kronična in neozdravljiva bolezen osrednjega živčevja zaradi propada nevronov v možganih, ki proizvajajo dopamin. Zdravila, ki so na voljo, le lajšajo simptome, sicer pa zdravniki za podaljšanje samostojnosti pri gibanju priporočajo redno telesno vadbo. Tudi v društvu Trepetlika, ki združuje bolnike s Parkinsonovo boleznijo v Sloveniji, posebno pozornost namenjajo promociji telesne vadbe, prilagojene bolniku, in sicer so primerni telovadba, plavanje, ples in hoja. Še posebej primeren – celo kot terapija – pa je torej namizni tenis:

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X