728×90 – glava
728×90 – glava
TRGATEV KOT JE V SLOVENSKIH GORICAH POTEKALA NEKOČ

TRGATEV KOT JE V SLOVENSKIH GORICAH POTEKALA NEKOČ

Naši predniki niso samo zasadili vinske trte po Slovenjegoriških gričih, pač pa so v naša srca vsadili ljubezen do trte in spoštovanje do vinske kapljice.

Prvo vinogradnikovo opravilo je rez trte, ki so jo nekoč vinogradniki opravili od konca januarja pa do Jožefovega, tj. 19. marca. Temu opravilu je sledilo gnojenje vinograda, prvo kopanje in postavitev opore. V toplih mesecih pa pletev, vezanje, škropljenje in po veliki maši, 15. avgusta, ko je grozdje začelo zoreti, tudi postavitev klopotca. Pri varovanju pridelka so klopotcu pomagali tudi Ovtarji – čuvaji vinogradov.

Trgatev je bila za vinogradnika najbolj veselo opravilo, je povedal Drago Korade, raziskovalec slovenske kulturne dediščine in avtor knjige o klopotcu in preši:

Vinogradnikovo celoletno delo se je s trgatvijo in prešanjem zaključilo. Potem je ta vinogradnik postal kletar, ki je nestrpno pričakoval prihod svetega Martina in pokušino novega vina.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X